Επείγον «πακέτο» μέτρων λιτότητας ενέκρινε το κοινοβούλιο της Κύπρου -με τη θετική ψήφο κομμάτων και της αντιπολίτευσης- αργά το βράδυ της Παρασκευής, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η διεθνής εμπιστοσύνη στην οικονομία της Μεγαλονήσου, εν μέσω φόβων ότι θα ακολουθήσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στη «σιδηρά αγκάλη» της τρόικας.

Το «πακέτο» περιλαμβάνει μείωση 3% στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων για την επόμενη διετία, πρόσθετους φόρους για τα υψηλά εισοδήματα και αλλαγές στον υπολογισμό της φορολογίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ανεβλήθη

Ωστόσο, η κρίσιμη απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 17% ανεβλήθη μέχρι νεωτέρας, εγείροντας αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης μειοψηφίας της Λευκωσίας να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Κύπρου. Εξάλλου, και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΕΛ καταψήφισαν το πακέτο, κάτι που υποδεικνύει ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας θα δυσκολευθεί να επιτύχει το στόχο του για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2012. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι αμφίβολο εάν τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα αποδειχθούν επαρκή για να αποτρέψουν νέο γύρο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Νέο «πακέτο»

Ο κ. Καζαμίας, πάντως, ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται και νέο «πακέτο» λιτότητας ύψους 360 εκατ. ευρώ με περικοπές δαπανών και μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, το οποίο θα παρουσιαστεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.