Ξεχειλίζει για μια ακόμη φορά η οργή των αγροτών της Κρήτης, μετά το οριστικό «όχι» του υπουργείου Περιβάλλοντος στις όποιες ελπίδες είχαν για το άνοιγμα του συστήματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο νησί.

Η ίδια η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, με απάντησή της σε αναφορά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκου Παρασύρηεπισημαίνει ότι «λόγω της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί, έχουν δημιουργηθεί υπέρμετρες προσδοκίες στους υποψήφιους επενδυτές (ιδιώτες και αγρότες) και στην καλλιέργεια αυτών των προσδοκιών θα πρέπει να υπάρξει μέτρο».

Ενώ δηλώνει ότι: «Σήμερα όλες οι κατατεθειμένες αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στη χώρα, μικρά και μεγάλα, αγροτικά και μη, σε στέγες και κτίρια, ξεπερνούν σε συνολική ισχύ τα 4.000 MW».

Η αρνητική απάντηση της υπουργού οδηγεί και τον περιφερειάρχη Κρήτης σε κινητοποίηση του ίδιου και των Υπηρεσιών, με στόχο να εξεταστούν οι πιθανότητες να αλλάξει κάτι από την παγιωμένη και αμετάκλητη -όπως όλα δείχνουν σήμερα- κατάσταση.

Στα πλαίσια αυτά την ερχόμενη εβδομάδα -πιθανότατα τη Δευτέρα- θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη ανάμεσα στον κ. Σταύρο Αρναουτάκη και αγροτικούς εκπροσώπους του Νομού Ηρακλείου, για να κατατεθούν οι απόψεις όλων και να χαραχτεί μια κοινή πολιτική, η οποία και θα ακολουθηθεί, ώστε να διεκδικήσουν και για την Κρήτη την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Αυτό πάντως που λένε κάποιοι είναι ότι, παρά τις δηλώσεις, τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, με τα υπάρχοντα δεδομένα να αλλάζουν πιθανότατα στο μέλλον και περιοχές που σήμερα χαρακτηρίζονται «κορεσμένες» να μπουν τελικά στο «παιχνίδι» των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Βέβαια και τότε τίθεται το ζήτημα ότι αρκετοί από τους αγρότες που έχουν καταθέσει αίτηση θα μείνουν και πάλι εκτός διαδικασίας, αφού ο αριθμός των αδειών θα είναι περιορισμένος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook