Με μία υπέρ-Σελήνη, την πιο μεγάλη και φωτεινή όλου του χρόνου, μας κάνει ποδαρικό το 2018, καθώς ο σεληνιακός και ο ημερολογιακός κύκλος ευθυγραμμίζονται σε ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο. 

Η σούπερ-Σελήνη (ή υπέρ-Σελήνη) θα συμβεί στις 04:24 ώρα Ελλάδας, όταν θα υπάρξει πανσέληνος, ενώ λίγο νωρίτερα, περίπου στις 11 το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου, το φεγγάρι θα έχει βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη (περίπου στα 356.600 χιλιόμετρα). 

Κάτι ανάλογο θα συμβεί μόνο άλλη μια φορά μέσα στο 2018, στις 30 Ιανουαρίου, ενώ είχε προηγηθεί η υπερ-σελήνη της 3ης Δεκεμβρίου.

Στην παράδοση των ιθαγενών Αμερικανών το φεγγάρι που θα δούμε απόψε είναι γνωστό ως «Φεγγάρι του Λύκου» (Wolf Moon) καθώς τότε είναι η περίοδος του χρόνου που πεινασμένες αγέλες λύκων ούρλιαζαν έξω από τους καταυλισμούς τους.  

Ο όρος υπέρ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη, που σημαίνει ότι η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Έχει υιοθετηθεί επίσης από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο. 

Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

(Οι καταπληκτικές φωτο της πανσελήνου απο το παλιό λιμάνι Χανίων είναι του Παύλου Μπουζάκη – foto mpouzis chania)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook