Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται απο την ενίσχυση των ανέμων – Καλοκαιρία όμως αναμένεται απο την Παρασκευή σε ολόκληρη την Κρήτη

Το Βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στα Δυτικά της χώρας μας επηρεάζει και την Κρήτη προκαλώντας βροχές σε αρκετές περιοχές, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχοπτώσεων να σημειώνονται στα δυτικά και τα νότια τμήματα του νησιού. Η κίνηση του Βαρομετρικού Χαμηλού για αύριο Πέμπτη, προς τα ανατολικά, με το κέντρο του στα βόρεια της Κρήτης αναμένεται να προκαλέσει κορύφωση των καιρικών φαινομένων με βροχές σε όλες της περιοχής της Κρήτης, κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρές, ενώ αναμένεται και μεγάλη ενίσχυση των Δυτικών και αργότερα Βορειοδυτικών ανέμων με εντάσεις που θα φθάνουν τα 6 – 7, τοπικά έως και τα 8 Μποφώρ, με τις μέγιστες ριπές να είναι πρόσκαιρα ακόμη υψηλότερες.

Λόγω των πολύ ισχυρών έως και Θυελλωδών ανέμων θα προκληθεί και υψηλός κυματισμός στις θάλασσες γύρω από την Κρήτη, ιδιαίτερα δε στο νησί της Γαύδου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για αύριο Πέμπτη στην αντιμετώπιση του πολύ ισχυρού πεδίου των ανέμων στη στεριά καθώς και του υψηλού κυματισμού στη θάλασσα. Η περαιτέρω μετακίνηση του χαμηλού ανατολικότερα θα αποκαταστήσει πολύ καλές καιρικές συνθήκες από την Παρασκευή ενώ οι άνεμοι θα στραφούν από Βόρειες διευθύνσεις και θα εξασθενήσουν, αρχικά από τα Δυτικά ενώ από το μεσημέρι της Παρασκευής θα εξασθενήσουν και στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης.

Για σήμερα Τετάρτη αναμένεται να διατηρηθούν οι νεφώσεις , οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι αυξημένες και κατά τόπους θα σημειώνονται λίγες βροχές. Από το βράδυ όμως αναμένεται μία πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα στραφούν από Βορειοδυτικές διευθύνσεις και η ένταση τους θα φθάνει στα 4, τοπικά έως και τα 5 Μποφώρ, ενώ μετά τα μεσάνυκτα αναμένεται να στραφούν και πάλι από Νοτιοδυτικές διευθύνσεις και θα ενισχύονται. Η μέγιστη θερμοκρασία για σήμερα αναμένεται να φθάσει κοντά στους 16°C.

Για αύριο Πέμπτη αναμένεται και η κορύφωση της κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τους πολύ ισχυρούς έως και Θυελλώδεις ανέμους και τον υψηλό κυματισμό στις παράκτιες περιοχές  της Κρήτης. Βροχές θα σημειωθούν σε ολόκληρη την Κρήτη, οι οποίες όμως κατά τόπους,  πρόσκαιρα, θα είναι ισχυρές, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα για εκδήλωση τοπικών καταιγίδων. Τα φαινόμενα αυτά θα κάνουν λίγο ηπιότερα την εμφάνιση τους το πρωί και αναμένεται να ενισχυθούν σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά του νησιού από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά το πρωί στα δυτικά και τα νότια της Κρήτης από Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις στα 5 – 6, τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ, ενώ στα ανατολικά τμήματα θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις  με την ένταση τους να φθάνει στα 5 – 6 Μποφώρ. Λίγο αργότερα όμως θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο επηρεάζοντας σταδιακά και τις ανατολικές περιοχές του νησιού. Η ένταση τους θα φθάνει τα 7, τοπικά και τα 8 Μποφώρ με τις μέγιστες ριπές να σημειώνουν υψηλότερες εντάσεις. Από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης θα στραφούν από Βορειοδυτικές και αργότερα Βόρειες διευθύνσεις με μία τάση, μετά τα μεσάνυκτα , να εξασθενούν σταδιακά από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 10 °C έως τους 15°C.

Την Παρασκευή αναμένεται και πάλι αλλαγή στο σκηνικό του καιρού με αποκατάσταση καλύτερων καιρικών συνθηκών. Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα ορεινά, το πρωί μόνο λίγο πιο αυξημένες νεφώσεις στα ανατολικά του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση του να φθάνει στα 3 – 4 Μποφώρ στα δυτικά της Κρήτης, ενώ έως και τα 6 Μποφώρ θα φθάνει η ένταση τους στα ανατολικά όπου σταδιακά και εκεί θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι και μετά. Η Θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, ιδιαίτερα ως προς τη μέγιστη τιμή της.

Το Σάββατο, ημέρα των Θεοφανείων, αναμένεται να επικρατήσει πολύ καλός καιρός με Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι άνεμοι θα είναι πολύ εξασθενημένοι με την ένταση τους, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες , να μην ξεπερνά τα 1 – 2 Μποφώρ καθιστώντας τις θάλασσες γαλήνιες , ενώ και η θερμοκρασία στις θάλασσες της Κρήτης είναι περίπου στους  17 °C. Η θερμοκρασία για το Σάββατο θα είναι σε πολύ καλά, έως και υψηλά για την εποχή επίπεδα, με την ελάχιστη γύρω στους 12°C και τη μέγιστη έως και τους 20°C.

Καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν και στις επόμενες ημέρες,  μετά τα Θεοφάνεια.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook