Την σιγουριά του πως το Μουσείο της Μεσαράς θα είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του μέσα στο 2013, εξέφρασε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Δήμο Γόρτυνας.

Ο Υπουργός, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Γόρτυνας Νίκο Σχοιναράκη, τη Γ.Γ. του Υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τους Βουλευτές Μαρία Σκραφνάκη και Μανώλη Στρατάκη, την προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αθανασία Κάντα, καθώς και τη Δήμαρχο Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη, είδε από κοντά το οικόπεδο στο οποίο θα εκτείνεται το Μουσείο και κατατοπίστηκε για την χωροθέτηση του κτηρίου των 3000 τμ που θα φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα της Μεσαράς.

Ο κ. Γερουλάνος έδειξε εντυπωσιασμένος από τον μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, τον οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο» και έκανε παράλληλα γνωστό πως είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει το έργο αφού ο εργολάβος έχει ήδη υπογράψει την σχετική σύμβαση, και ως εκ τούτου υποχρεούται να εγκατασταθεί στο χώρο άμεσα.

«Η κατασκευή του Μουσείου της Μεσαράς, όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να αναβαθμίσει όλη την περιοχή και να προσφέρει ανάπτυξη στην ενδοχώρα. Θα είναι ένα στολίδι για τον τόπο. Έως τώρα έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για την κατασκευή αυτού του σημαντικού αναπτυξιακού έργου, που αποτελεί μια επένδυση γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν όλα δρομολογηθεί, έχει βρεθεί ο ανάδοχος και είναι θέμα ημερών πότε θα ξεκινήσει το έργο. Είναι ένα έργο που είχαν υποσχεθεί πολλοί και χαίρομαι πολύ που θα το δούμε να ξεκινάει να υλοποιείται στις μέρες μας. Επίσης είναι θετικό ότι η μουσειολογική μελέτη ήδη προχωράει τώρα που μιλάμε, οπότε όταν ολοκληρωθεί το κτίριο θα είναι έτοιμη και η διαδικασία για να μπουν μέσα τα εκθέματα. Ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως για να πετύχουμε την υλοποίησή του έργου, χρειάστηκε ένα πολύ καλό συντονισμό από την μεριά της Πολιτείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους. Άπαντες συμβάλανε για να πετύχουμε το στόχο μας και δεν σας κρύβω πως αν δεν είχαμε την βοήθειά τους, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Είμαι σίγουρος πως το 2013 το Μουσείο της Μεσαράς θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γερουλάνος, που αναφέρθηκε και στο πλάνο για την ανάπτυξη του αρχαιολογικού Πάρκου Μεσαράς, που προωθεί με γοργούς ρυθμούς η Περιφέρεια Κρήτης.

Από την μεριά του ο Δήμαρχος Γόρτυνας δεν μπορούσε να κρύψει την έκδηλη ικανοποίησή του, επισημαίνοντας πως η παρουσία του Υπουργού στο χώρο όπου θα κατασκευαστεί το Μουσείο Μεσαράς, αποτελεί ουσιαστικά την σφραγίδα για την υλοποίηση του έργου.

«Το Μουσείο Μεσαράς θα αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου μας και ολόκληρής της Μεσαράς και θα συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Όταν θα λειτουργήσει θα αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες πολίτες και δεν σας κρύβω πως αδημονούμε για την στιγμή που θα εγκαινιαστεί αυτό το αριστούργημα για να φιλοξενήσει τα αναρίθμητα και συνάμα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής μας.» συμπλήρωσε ο κ. Σχοιναράκης.

Στη συνέχεια ο Υπουργός επισκέφτηκε το Μεγάλο Θέατρο της Γόρτυνας όπου ενημερώθηκε λεπτομερώς από τους αρχαιολόγους για την πορεία των εργασιών αλλά και για τα μέχρι στιγμής ευρήματα.

Το Μουσείο Μεσαράς

Το μουσείο δημοπρατήθηκε από τη διεύθυνση Αναστύλωσης Μουσείων και Τεχνικών έργων του ΥΠΠΟ, αφού τόσο εξαιτίας της έκτασής του όσο και της σπουδαιότητας των εκθεμάτων του αποκτά υπερτοπικό χαρακτήρα! Το νέο Μουσείο Μεσαράς θα κατασκευαστεί σε έκταση 30 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού με αποφάσεις του υπουργείου Γεωργίας και του ΕΘΙΑΓΕ από το 1996!

Σύμφωνα με την απόφαση, παραχωρείται έκταση 30 στρεμμάτων του ΣΓΕ Μεσαράς που βρίσκεται νότια των κτιριακών εγκαταστάσεων της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς και της ΕΟ Ηρακλείου – Τυμπακίου στην ΚΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Το γήπεδο κατασκευής του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχει συνολικό εμβαδόν 29.599,71 m2 , η πραγματοποιούμενη κάλυψη θα ανέρχεται σε 3.209,665m2 και η δόμηση σε 2,955,423m2 .

Στο Μουσείο Μεσαράς με βάση την προμελέτη, την μελέτη και την περιβαλλοντική μελέτη θα συγκεντρωθούν εκθέματα από όλη την περιοχή, δηλαδή από τη Γόρτυνα, τη Φαιστό και τα Αστερούσια και θα τοποθετηθούν είτε στις μεγάλες αίθουσες και τους χώρους των εκθέσεων ή θα μπουν στις αποθήκες του μουσείου. Το Μουσείο επίσης θα διαθέτει εντυπωσιακό εργαστήρια για την συντήρηση των εκθεμάτων με όλα τα σύγχρονα μέσα.

Σύμφωνα δε με τους μελετητές το μουσείο της Μεσαράς θα αποτελέσει για το νομό Ηρακλείου ένα δίκτυο μουσειακών χώρων, ικανό να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με την ιστορία του τόπου. Στόχος του υπουργείο είναι όλα τα ευρήματα από τις περιοχές της Φαιστού, Γόρτυνας κ.α που σήμερα είναι εκτεθειμένα χωρίς να φυλάσσονται, που βρίσκονται σε αποθηκευτικούς χώρους χωρίς να συντηρούνται ή είναι έρμαια των αρχαιοκάπηλων, να συγκεντρωθούν σε αυτό τον χώρο και να αποκτήσει η Μεσαρά ένα πραγματικό μουσείο που θα είναι διαφήμιση για την περιοχή.

Πώς σχεδιάστηκε

Το κτίριο του μουσείο σχεδιάστηκε με βάση έξι άξονες
Το κτίριο του μουσείο σχεδιάστηκε με βάση έξι άξονες

Αναγνωρισιμότητα κτιρίου-ταυτότητα
• Σαφήνεια προσβάσεων
• Άμεση αντίληψη εσωτερικών και εξωτερικών κινήσεων και κυκλοφοριών
• Δυνατότητα αυξομείωσης εκθεσιακών χώρων
• Ποικιλία οπτικών προσεγγίσεων των εκθεμάτων (διαφορετικές στάθμες)
• Κατασκευαστική λιτότητα-εφικτότητα κατασκευής

Συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν:
• Αίθουσες εκθέσεων (τρεις μόνιμων και δύο περιοδικών εκθέσεων)
• Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (συνέδρια, διαλέξεις κλπ.) χωρητικότητας 104 ατόμων
• Αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων χωρητικότητας 16 ατόμων
• Χώρος έκδοσης εισιτηρίων και εξυπηρέτησης επισκεπτών/ ιματιοθήκη
• Αναψυκτήριο-Bar
• Πωλητήριο (κατάστημα)
• Εργαστήρια συντήρησης και μελέτης ευρημάτων
• Ημιυπαίθριος χώρος έκθεσης
• Ημιυπαίθριος χώρος έκθεσης
• Υπαίθριος χώρος έκθεσης
•Χώροι διοίκησης
• Χώροι προσωπικού
• Αποθήκες εκθεμάτων
• Χώροι πρασίνου

Στο πλαίσιο του έργου θα διαμορφωθεί ισόπεδος κόμβος επί της ΕΟ Ηρακλείου – Τυμπακίου που θα εξασφαλίσει την ασφαλή πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Μουσείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook