Την πολυαναμενόμενη λίστα του με τις καλύτερες δίαιτες για τη νέα χρονιά ανακοίνωσε το αμερικανικό πρακτορείο U.S. News & World Report.

Το πρακτορείο επιστράτευσε ένα πάνελ ειδικών σε θέματα διατροφής και υγείας ώστε να αξιολογήσουν 40 δημοφιλείς δίαιτες χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα κριτηρίων, όπως το πόσο εύκολο είναι να τηρήσει κανείς τη δίαιτα μακροπρόθεσμα, πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα για να χάσει κανείς κιλά, πόσο ασφαλής είναι η δίαιτα κ.ά. Η αξιολόγηση των ειδικών διαμόρφωσε την τελική βαθμολογία που δόθηκε σε καθεμιά από τις δίαιτες.

Στη γενική λίστα (Best Diets Overall) δεν υπήρξαν εκπλήξεις, αφού για όγδοη συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση βρέθηκε η Δίαιτα DASH  (Dietary Approaches to Stop Hypertension), ένα διατροφικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (NHLBI) με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης μέσω της διατροφής. Τα οφέλη της Δίαιτας DASH δεν περιορίζονται βέβαια μόνο στην αρτηριακή πίεση, αφού αποδεικνύεται αποτελεσματική και για την απώλεια των περιττών κιλών, την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης και του υψηλού ουρικού οξέος, καθώς και την πρόληψη/διαχείριση του διαβήτη.

Την ίδια βαθμολογία με τη Δίαιτα DASH πήρε όμως και η Μεσογειακή Δίαιτα, η οποία πέρυσι βρισκόταν στη δεύτερη θέση της λίστας. Έτσι, DASH και Μεσογειακή ισοψήφισαν και αναδείχθηκαν μαζί οι κορυφαίες δίαιτες για το 2018. Είναι η πρώτη φορά που η Μεσογειακή Δίαιτα κατακτά την πρώτη θέση στη λίστα τού U.S. News & World Report με τις καλύτερες δίαιτες. Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το μεσογειακό πρότυπο διατροφής έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, καθώς συνδέεται με τη μακροζωία και προστατεύει από ποικίλες χρόνιες ασθένειες.

Τη «χρυσή» τριάδα συμπληρώνει η Flexitarian Diet («ευέλικτη χορτοφαγία» σε ελεύθερη απόδοση), ένα διατροφικό πλάνο που βασίζεται στην κατανάλωση φυτικών προϊόντων και είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τα οφέλη της χορτοφαγίας χωρίς να απαρνηθούν τα ζωικά προϊόντα.

Στην τέταρτη θέση της λίστας βρέθηκε η Δίαιτα Weight Watchers, ενώ στην πέμπτη θέση ισοψήφισαν η Δίαιτα MIND, η Δίαιτα TLC και η Volumetrics.

Οι τρεις καλύτερες δίαιτες για απώλεια βάρους (Best Weight-Loss Diets) για το 2018, σύμφωνα με το U.S. News & World Report, είναι κατά σειρά η Δίαιτα Weight Watchers (1η θέση), η Volumetrics (2η θέση) και οι δίαιτες Jenny Craig και Vegan Diet (ισοψηφία στην 3η θέση).

Στην πρώτη θέση της λίστας με τις δίαιτες που είναι «φιλικές προς διαβητικούς» (Best Diabetes Diets) βρέθηκε η Μεσογειακή Δίαιτα, στη δεύτερη η Δίαιτα DASH, ενώ στην τρίτη θέση ισοψήφισαν πέντε δίαιτες: η Flexitarian Diet, η Δίαιτα της Mayo Clinic, η Vegan Diet, η Volumetrics και η Δίαιτα Weight Watchers.

Τέλος, καλύτερες δίαιτες για την καρδιά (Best Heart-Healthy Diets) αναδείχθηκαν η Δίαιτα DASH (1η θέση), η Μεσογειακή Δίαιτα και η Δίαιτα Ornish (ισοψηφία στη 2η θέση).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook