Να ενσωματωθούν στις ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ειδικά κοινωνικά κριτήρια με συγκεκριμένες ευνοϊκότερες διατάξεις για ειδικές κοινωνικές ομάδες πληθυσμού ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος του τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, με συγκεκριμένη κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε υπόψη του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος, τις θέσεις και το αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τον συνυπολογισμό του κόστους της αναπηρίας κατά τον καθορισμό των κριτηρίων για τον υπολογισμών των προστίμων για τα αυθαίρετα.

Στο σχετικό κοινοβουλευτικό του έγγραφο αναφέρεται στις θέσεις της Ομοσπονδίας τονίζοντας ότι «κατά τη λήψη των οριστικών αποφάσεων για τον καθορισμό του ύψους των προστίμων και του τρόπου καταβολής των προστίμων για τα αυθαίρετα πρέπει να ληφθούν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Ειδικότερα, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών επισημαίνει ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί: 1) το κόστος που επιφέρουν στον άνθρωπο οι πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η τυφλότητα και 2) το ότι οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης έχουν καταβάλλει τεράστιες οικονομικές θυσίες προκειμένου να αποκτήσουν μια μόνιμη κατοικία, ενώ διαθέτουν κατά τεκμήριο πενιχρά οικονομικά μέσα».

Για τους λόγους αυτούς, σημειώνει ότι «η Εθνική Ομοσπονδία ζητά: α) για την πρώτη κατοικία μικρού εμβαδού το πρόστιμο να είναι συμβολικό, β) για την πρώτη κατοικία εμβαδού μεγαλύτερου των 100 τ.μ. το πρόστιμο να μειωθεί κατά 50% και να επιμηκυνθεί ευλόγως ο χρόνος αποπληρωμής και γ) για τη δεύτερη (εξοχική) κατοικία», ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό όπως ενσωματωθούν στις ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και κοινωνικά κριτήρια με συγκεκριμένες ευνοϊκότερες διατάξεις για ειδικές κοινωνικές ομάδες πληθυσμού».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook