Εντός των προσεχών ημερών θα δημοσιοποιηθούν οι επωνυμίες των εταιρειών που οφείλουν μεγάλα ποσά προς το Δημόσιο, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος. Για τα φυσικά πρόσωπα, η φόρμουλα στην οποία κατάληξε το υπουργείο Οικονομικών, που προβλέπει ανάρτηση στο Διαδίκτυο των στοιχείων όσων χρωστούν στο Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ -αν εντός 15νθημέρου δεν προβάλλουν αρμοδίως τυχόν αιτιολογημένες αντιρρήσεις- αναμένει άμεσα την απάντηση της αρμόδιας Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την συζήτηση επερώτησης του ΛΑΟΣ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στη συγχώνευση της Alpha και της Eurobank ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «στέλνει μήνυμα εμπιστοσύνης για τις δυνατότητες και προοπτικές του τραπεζικού συστήματος». Για τη συμμετοχή του Κατάρ ανέφερε ότι «σηματοδοτεί πολλά». «Νομίζω ότι το διεθνές επενδυτικό κοινό, οι περιβόητες αγορές, λαμβάνουν ένα θετικό μήνυμα για το τι μπορεί να σημαίνει η κρίση ως ευκαιρία» υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε για την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί, αποσυνδέοντάς τες από την χρηματιστηριακή παράμετρο: «Όλα αυτά που έχουμε συζητήσει, με ευρυτάτη συναίνεση για την αναδιάρθρωση των φορέων, τις εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, θα τα προωθήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Δεν συνδέεται το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων με το χρηματιστήριο. Είδατε σήμερα την εκτίναξή του. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση είναι μία παράμετρος. Μπορούμε και θα κάνουμε πάρα πολλά, πέραν αυτής. Υπάρχουν δικαιώματα, συμμετοχές, συμβάσεις που δεν εξαρτώνται από την χρηματιστηριακή αποτίμηση και μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών χρηματιστηριακών υπεραξιών» συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρει το in.gr, συνέχισε λέγοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα υλοποιηθούν, καθώς «ιδιωτικοποίηση σημαίνει μικρότερο, φθηνότερο κράτος, για καλύτερη εξυπηρέτηση για τον πολίτη, υγιέστερο ανταγωνισμό στην αγορά, φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες. Το ίδιο ισχύει για την αναδιάρθρωση των φορέων και την εργασιακή εφεδρεία».

Στις αναφορές της αντιπολίτευσης για αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα και να μειώσει τις δαπάνες, ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως «οι δημοσιονομικοί μας στόχοι είναι δεδομένοι, δεν τους διαπραγματευόμαστε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ύφεση επηρεάζει ως ένα βαθμό τα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε αταλάντευτα στο πλαίσιο των νόμων που ψηφίσαμε και να δώσουμε μια μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική ώθηση».

Στόχος μας είναι να διαψεύσουμε τις προβλέψεις και να έχουμε μια πιο συγκρατημένη ύφεση το 2011, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ενιαίο μισθολόγιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και την επέκταση της συζήτησης για το ενιαίο μισθολόγιο στο σύνολο του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

«Η συζήτηση για το ενιαίο μισθολόγιο μόνον στο στενό Δημόσιο είναι ανεπαρκής και ατελέσφορη, αν δεν δούμε το μισθολογικό καθεστώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γιατί διαφορετικά θα δημιουργήσουμε ένα κράτος δημιουργικά παράλυτο. Το αίσθημα δικαίου θα πρέπει να αποκατασταθεί σφαιρικά και όχι επιλεκτικά. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των πολύ μεγάλων αλλαγών και στο μισθολόγιο και στο φορολογικό και στη συγχώνευση των φορέων…» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook