Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, επισκέφτηκε την πόλη της Καβάλας όπου ανακοίνωσε την άμεση υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για την Καβάλα και τη Δράμα, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας, και κάλεσε τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν μέσα από τη δημιουργία αναπτυξιακής σύμπραξης για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, βασισμένο στο αναπτυξιακό πρότυπο και τις προτεραιότητες της περιοχής.
Από τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αναμένεται να ωφεληθούν έως 9.000 άνεργοι

Η κα Κατσέλη τόνισε ότι, από τα περίπου 150-200 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού του Προγράμματος, τα 20-30 εκατ. θα αφορούν δράσεις του Προγράμματος ΤΟΠΣΑ στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο αναμένεται να ωφελήσει άμεσα 6.000 – 9.000 ανέργους της Περιφέρειας.

Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι κατόπιν συνεννόησης με τον ΟΑΕΔ, αποφασίστηκε η διεύρυνση της καταβολής της επιχορήγησης του μισθολογικού κόστους του 12% για τα έτη 2008-09 σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού, οι οποίες, ενώ είχαν λάβει Πιστοποιητικά Επιμελητηρίων περί εγγραφής τους στο Βιοτεχνικό Τμήμα, και στα οποία αναφερόταν ρητά τόσο το είδος (βιομηχανική, βιοτεχνική, μεταλλευτική) όσο και το αντικείμενο εργασιών της επιχείρησης, είχαν εξαιρεθεί από το 2008 και μετά από την καταβολή της επιχορήγησης (π.χ. κομμωτήρια, αισθητικοί, υδραυλικοί – ηλεκτρολόγοι, εγκαταστάσεις ανελκυστήρων, ράδιο-τηλεοπτικές παραγωγές κλπ).

Επιπρόσθετα, η υπουργός τόνισε ότι «είμαστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και θεωρώ πως σύντομα θα μπορέσουμε να άρουμε τη διαπεριφερειακή ανισότητα στην επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους για τους Νομούς Καβάλας – Δράμας».

Απαντώντας σε ερωτήματα απολυμένων αναφορικά με την προώθηση ειδικών προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η κα Κατσέλη υπογράμμισε τη δυνατότητα άμεσης έναρξης και στην περιοχή Ειδικού Προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για απασχόληση ανέργων.

Τέλος η κα Κατσέλη προανήγγειλε την κατάθεση εντός των ερχόμενων ημερών στη Βουλή του σχεδίου νόμου με το οποίο θεσμοθετείται η Κοινωνική Οικονομία στη χώρα ως εργαλείο για την προαγωγή του συλλογικού κοινωνικού συμφέροντος. Σημαντικό εργαλείο προς το σκοπό αυτό θα είναι η ίδρυση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, οι οποίες με την αρωγή των τοπικών εταίρων μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στο κοινωνικό επιχειρείν και την οικονομική ένταξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook