Κάλεσμα σε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11πμ – 2μ.μ. και 2μ.μ.- 4μ.μ.. για την πραγματοποίηση απεργιακής συγκέντρωσης την Παρασκευή στις 12μ στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, απευθύνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α΄Βάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος:

“Η κυβέρνηση κατεβάζει προς ψήφιση στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση. Σ΄ αυτό περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα – αξιώσεις  του ΣΕΒ και των «θεσμών» της ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ, αποδεικνύοντας ότι η φιλολογία περί τέλους των μνημονίων περιλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες θυσίες για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα βγούμε από τα μνημόνια αν τα εφαρμόσουμε μέχρι κεραίας. 

Στο Πολυνομοσχέδιο προβλέπεται μείωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών, με επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έως το τέλος του έτους, που θα αποτελέσει τον «προθάλαμο» για να περικοπεί το 2019 μέρος της «προσωπικής διαφοράς». Προχωρούν σε ουσιαστική κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών για τους εργαζόμενους (βλ. κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, η περικοπή του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50% κ.ά. Συνεχίζονται οι περικοπές σε Παιδεία Υγεία υπηρεσίες για να βγουν τα ματωμένα πλεονάσματα που απαιτούν οι δανειστές. Επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις με προεξέχουσα αυτή της ΔΕΗ.  Επιχειρούν  χτύπημα των συνδικάτων μέσα από τον περιορισμό του δικαιώματος στη  απεργία. Μόλις τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση αναγκάστηκε, κάτω από την μαζική και αποφασιστική κινητοποίηση των εργαζομένων, να κάνει πίσω στο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, με την επαίσχυντη  τροπολογία που πήγε να καταθέσει «νύχτα». Τώρα επανέρχονται γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις των εργαζομένων. 

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και τα μέτρα για την Παιδεία που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας με το Συμπληρωματικό Μνημόνιο για την Παιδεία, που συμπλέουν με τις επιταγές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για μείωση του προσωπικού, αύξηση του διδακτικού ωραρίου, αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα, κλεισίματα και συγχωνεύσεις σχολείων, αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού. 
Τον αποχαρακτηρισμό της ώρας της σίτισης ως διδακτικής, το υποχρεωτικό 30ωρο, νέες συγχωνεύσεις σχολείων, προώθηση της αξιολόγησης.
Ο αποχαρακτηρισμός της ώρας της σίτισης ως διδακτικής (και για τον υπεύθυνο του ολοήμερου) ισοδυναμεί με έμμεση αύξηση του διδακτικού ωραρίου στο δημοτικό σχολείο. Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν είναι χιλιάδες. Ενδεικτικά, μόνο στα Χανιά ο αποχαρακτηρισμός της ώρας σίτισης ως διδακτικής θα σημάνει ότι θα χαθούν περίπου 25 θέσεις εργασίας.  Αν σε αυτά τα δεδομένα προσθέσουμε και την απώλεια θέσεων εργασίας λόγων των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι σε όλη τη χώρα  μερικές ακόμα χιλιάδες αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα μείνουν άνεργοι την επόμενη σχολική χρονιά. Σε αυτή την κατεύθυνση (της μείωσης του προσωπικού) θα συμβάλει ακόμη περισσότερο και η επιχείρηση συρρίκνωσης του αριθμού των τμημάτων που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση στις νέες εγγραφές στα Δημοτικά σχολεία τον ερχόμενο Μάη. 

Αντίστοιχα η ρύθμιση για 30ωρη υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την αύξηση και του διδακτικού ωραρίου αλλά και τη διαμόρφωση κατάλληλου, αυταρχικότερου εργασιακού περιβάλλοντος για την προώθηση της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης.
Μέσα σε όλα αυτά τα σπίτια των εργαζομένων κινδυνεύουν να χαθούν μέσω της  απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και της άρσης κάθε προστατευτικού μέτρου ακόμη και για την πρώτη κατοικία, αφήνοντας στο δρόμο οικογένειες και διαγράφοντας τους κόπους και τις θυσίες μιας ζωής. Ο στόχος είναι να στηθεί ένα νέο ξέφρενο πάρτι των τραπεζιτών και των κερδοσκόπων εις βάρος των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Καλούμε σε 3ωρη στάση εργασίας 11πμ-2μ.μ. και 2μ.μ.-4μ.μ.. Απεργιακή συγκέντρωση την Παρασκευή στις 12μ στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς

Διεκδικούμε:
• Να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο – έκτρωμα.
• Κάτω  τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία.
• Διασφάλιση της ώρας σίτισης ως διδακτικής
• Καμία αύξηση ωραρίου
• Την άμεση απόσυρση του ΠΔ 79 και των Υπουργικών Αποφάσεων για το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο.
• Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Να καταργηθεί όλο το αυταρχικό – αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης, εσωτερικής, εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών. 
• Απόσυρση της Υπουργικής απόφασης για το Ενιαίου τύπου ολοήμερο Δημοτικό  Σχολείο και Νηπιαγωγείο. 
• Καμιά συγχώνευση – κατάργηση τμήμα σχολείου και νηπιαγωγείου. 
• Λέμε όχι στο φθηνό και ευέλικτο σχολείο της αγοράς, του κατακερματισμού της γνώσης και των αντικειμένων, των ταξικών φραγμών.
• 14χρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό με : Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική δωρεάν προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.
• Μαζικούς μόνιμους διορισμούς τώρα. 
• Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
• Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα σε 1/20 για το Δ. Σχολείο  και 1/15 στο Νηπιαγωγείο και τις μικρές τάξεις 
• Όλα τα παιδιά 4-6 στο Δημόσιο νηπιαγωγείο στα πλαίσια του ενιαίου 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού (Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση και ενιαίο 12χρονο σχολείο).
• Μαζικές προσλήψεις νηπιαγωγών και δημιουργία υποδομών  ίδρυση νέων νηπιαγωγείων για να γίνει εφικτή η νομοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης  και να καλύπτονται όλα τα παιδιά 4-6 ετών. .
• Αντισταθμιστικό ολοήμερο νηπιαγωγείο με συνεχές και ενιαίο πρόγραμμα χωρίς κληρώσεις  και αποκλεισμούς. 
• Καμία απόλυση αναπληρωτή.
• Στήριξη της Ειδικής Αγωγής.
• Απόδοση οργανικών θέσεων των ειδικοτήτων τώρα.
• Μείωση διδακτικής ύλης.
• Μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.
• Ιδιαίτερη μέριμνα (τάξεις υποδοχής διορισμός εκπαιδευτικών, κλπ) για τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook