Πώς σας φαίνονται τα… 23 εκατ. ψηφία;

Ένα πρόγραμμα που καθόταν και υπολόγιζε για έξι ολόκληρες μέρες στο Germantown του Τενεσί έβγαλε λαβράκι, θέτοντας νέο ρεκόρ στους πρώτους αριθμούς Μερσέν.

Ο πρώτος αριθμός, όπως θυμάστε από τα σχολικά χρόνια, είναι αυτός που διαιρείται μόνο με τον εαυτό του και το 1, ενώ οι πρώτοι Μερσέν είναι αυτοί που είναι ένα λιγότερο από τις δυνάμεις του δύο (2p – 1). To 3, για παράδειγμα, είναι πρώτος Μερσέν, καθώς προκύπτει από το 22 – 1, όπως είναι και τα 7, 31 και 127.

Τα πράγματα περιπλέκονται βέβαια όσο οι αριθμοί μεγαλώνουν και θα καταλάβετε αμέσως τι εννοούμε. Ο νέος μεγαλύτερος πρώτος Μερσέν κλείδωσε λοιπόν στα 23.249.425 ψηφία, ξεπερνώντας τον παλιότερο μεγαλύτερο Μερσέν κατά 1 εκατ. ψηφία! Εννοείται πως είναι οι εξελίξεις στους υπολογιστές αυτές που επιτρέπουν τον υπολογισμό τόσο αβυσσαλέων αριθμών.

Ο νέος Μερσέν (M77232917) ανακαλύφθηκε από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Jonathan Pace, ενός προγραμματιστή που ανέλαβε το έργο για λογαριασμό της Great Internet Mersenne Prime Search, ενός οργανισμού που επιστρατεύει την επεξεργαστική δύναμη των υπολογιστών για να βρει ακόμα μεγαλύτερους Μερσέν.

Μόνο που το κυνήγι των μεγάλων Μερσέν δεν είναι αποκλειστικά επιστημονικός μαζοχισμός, καθώς η όλη διαδικασία βρίσκει πρακτικές εφαρμογές σε προγράμματα κωδικοποίησης και επεξεργασίας δεδομένων.

Το Electronic Frontier Foundation προσφέρει εξάλλου 250.000 δολάρια σε όποιον καταφέρει να σκαρώσει έναν Μερσέν με 1 δισεκατομμύριο ψηφία…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook