Τα σύνορα με την Αλγερία πέρασαν η σύζυγος, η κόρη και δύο από τους γιους του Καντάφι, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Παράλληλα, και με τον Καντάφι να παραμένει άφαντος, οι εξεγερμένοι στη Λιβύη στέλνουν οχηματοπομπές με στρατεύματα στη Σύρτη, γενέτειρα του Λίβυου συνταγματάρχη, σε μία προσπάθεια να ρίξουν ένα από τα τελευταία «οχυρά» του καθεστώτος.

Το αλγερινό πρακτορείο μετέδωσε πως η σύζυγος του Καντάφι Σαφία, η κόρη του Αΐσα και οι δύο γιοι του Χανίμπαλ και Μοχάμεντ διέφυγαν στην Αλγερία.

Για την άφιξή τους, σύμφωνα με το πρακτορείο, έχουν ειδοποιηθεί τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο των Λίβυων εξεγερμένων.

Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει το εάν θα περιλάβει τον γιο του Καντάφι Χαμίς στη λίστα με τους καταζητούμενους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η ταξιαρχία που διοικεί ο Χαμίς ενδέχεται να είναι υπεύθυνη για συνοπτικές εκτελέσεις κρατουμένων.

Στη Λιβύη, οχηματοπομπές με αντικαθεστωτικούς στέλνει στη Σύρτη, γενέτειρα του Καντάφι, το Συμβούλιο των Λίβυων εξεγερμένων, σε μία προσπάθεια να ρίξει ένα από τα τελευταία «οχυρά» του καθεστώτος την στιγμή που ο ίδιος ο Λίβυος συνταγματάρχης παραμένει άφαντος.

Οι δύο πλευρές δίνουν μάχη για την «ψυχή» των κατοίκων της πόλης, με τους μεν αντικαθεστωτικούς να τους καλούν να παραδοθούν ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και τη δε πλευρά του Καντάφι να τους τρομοκρατεί πως, εάν δεν πολεμήσουν, οι εξεγερμένοι θα πνίξουν την πόλη στο αίμα.

Τη Δευτέρα, οι δυνάμεις των εξεγερμένων πλησίασαν την πόλη από τα δυτικά και από τα ανατολικά, αν και συναντούν σποραδικές εστίες αντίστασης καθ\’οδόν προς τη Σύρτη. Προς το παρόν, δεν υπήρχαν ενδείξεις για ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στην περιοχή γύρω από την πόλη.

Ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών Χασάν Ντρόι ανέφερε πως η πλευρά των εξεγερμένων βρίσκεται σε συνομιλίες με τους κατοίκους της Σύρτη και προτιμά η πόλη να παραδοθεί χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις.

Αρκετοί από τους κατοίκους της πόλης είναι μέλη της φυλής του Καντάφι. Οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν πως οι περισσότεροι έχουν απομακρυνθεί από τον Λίβυο συνταγματάρχη, αλλά η μειοψηφία των καθεστωτικών ελέγχει τον οπλισμό.

Αντικαθεστωτικοί μέσα στη Σύρτη αναφέρουν στο Συμβούλιο πως η πλευρά του Καντάφι προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους κατοίκους πως κινδυνεύουν οι ίδιοι εάν δεν αντισταθούν στους εξεγερμένους.

Στελέχη του Συμβουλίου ανέφεραν όμως στο Reuters πως οι εξεγερμένοι θεωρούν πως ο χρόνος είναι με το μέρος τους, καθώς η παροχή ρεύματος στη Σύρτη έχει διακοπεί και οι κάτοικοί της αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα και ιατρικά υλικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook