Καθυστερήσεις σε αποκρατικοποιήσεις και ενιαίο μισθολόγιο διαπιστώνει η τρόικα, η οποία απευθύνει προειδοποιήσεις πως τα περιθώρια εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στενεύουν.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη της τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάσθηκε, σύμφωνα με το in.gr, η πορεία των φορολογικών εσόδων, η εξέλιξη των δαπανών και η πρόοδος του προσράμματος αποκρατικοποιήσεων με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να προχωρούν σε παρατηρήσεις για τις καθυστερήσεις που έχουν διαπιστώσεις.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κα υπουργός κ. Ευάγ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τη μεγάλη ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ καθίσταται δύσκολος από τις ίδιες τις συνθήκες.

Η τρόικα που αναμένει τα τελικά απολογιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη του ΑΕΠ δεν υπεισήλθε στη συζήτηση αυτή και ασχολήθηκε με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, το ενιαίο μισθολόγιο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η τρόικα άσκησε χθες και πιέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, μιλώντας ευθέως για μικρότερες αμοιβές. Σε συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ζήτησε την «παράκαμψη» των κλαδικών συμβάσεων ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και η χορήγηση μικρότερων αμοιβών. Οι ελεγκτές τόνισαν ότι από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 έχουν υπογραφεί μόνο 10 επιχειρησιακές συμβάσεις και ζήτησαν από την κυβέρνηση εναλλακτικά σενάρια που θα προβλέπουν μείωση των αποδοχών.

Σήμερα το κλιμάκιο αναμένεται να επισκεφθεί τη Τράπεζα της Ελλάδας και να έχει επαφές με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.