Απαιτούνται περαιτέρω χρήματα για την αποκατάσταση των προβλημάτων και την πλήρη λειτουργικότητα του

Στην Αθήνα συναντήθηκαν αρμόδιοι φορείς και πολιτικοί για το φράγμα του Βαλσαμιώτη, και σήμερα ο Φώτης Καζάσης, διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, ενημέρωσε για το σκοπό της συνάντησης .

Στο φράγμα εδώ και καιρό έχουν κάνει την εμφάνιση τους διάφορα προβλήματα, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες διαρροές που έγιναν το καλοκαίρι, διαρροές που υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Με αφορμή τα προβλήματα αυτά, λίγους μήνες πριν, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στον ΟΑΚ και αποφασίστηκε να ανατεθεί ένας εμπειρογνώμονας, για να διαπιστώσει τι φταίει στο φράγμα  για τα προβλήματα που εμφανίζονται και πώς αυτό μπορεί να γίνει πλήρως λειτουργικό.

Η διαδικασία αυτή ανατέθηκε στον αναπλ. Καθηγητή ΕΜΠ Μ.Καββαδά, με την έκθεση του εμπειρογνώμονα να ετοιμάζεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Αυτός ακριβώς λοιπόν ήταν και ο λόγος συνάντησης λίγες ημέρες πριν στην Αθήνα, να μελετήσουν και να συζητήσουν τα αποτελέσματα της μελέτης που εξήγαγε ο εμπειρογνώμονας.

Τα δύο θέματα που θίγει η έκθεση είναι:

  • Προβλήματα με την μελέτη του έργου, με την κατασκευή καθώς και την λειτουργικότητα του φράγματος.Διαφαίνεται η ανάγκη περαιτέρω επεμβάσεων στο έργο για να μειωθεί η ποσότητα της ποσότητας που διαρρέει.

“Παρόλες τις προσπάθειες που έγινεν από τον ΟΑΚ και την Περιφέρεια για την λύση των διαρροών, το πρόβλημα δεν λύθηκε.”

  • Το άλλο συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι πρέπει να γίνουν εργασίες αποκατάστασης, πράγμα που απαιτεί μελέτες και χρήματα.

“Η πρώτη εκτίμηση, χωρίς να είναι ασφαλής, είναι ότι απαιτείται το ποσό περίπου των 2 εκατ. ευρώ για το φράγμα.”

Μέχρι να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης το φράγμα πρέπει να λειτουργεί με μειωμένη δυναμικότητα, στο 1/5 της χωρητικότητας του, δηλαδή σε μια ποσότητα 1-1.5 εκατ. κυβικών μέτρων νερού.

“Προσωπικά από το υπουργείο εισέπραξα ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να εξευρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται.Το υπουργείο δεν μπορεί να χρηματοδότηση ενώ το έργο αυτό δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.”

Τα χρήματα λοιπόν πρέπει να προέρχονται από εθνικούς πόρους.

Όσον αφορά την μελέτη αυτή που κατατέθηκε προσφάτως στο αρμόδιο Υπουργείο,όπως ανέφερε ο κ.Καζάσης μένει να φανεί αν την κάνουν αποδεκτή, αν δεν προχωρήσουν εργασίες αποκατάστασης, ο ΟΑΚ δεν θα δεχθεί την πλήρη λειτουργία του φράγματος.

Ακόμη το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να αποφανθεί και με βάση την πρόσφατη μελέτη, αν στο συγκεκριμένο έργο βαραίνουν ευθύνες κακοτεχνίας τον ανάδοχο. ” Ο ανάδοχος εργολάβος έχει κάνει αίτηση θεραπείας ότι δεν συμμετείχε στις κακοτεχνίες του έργου,το τι μελλει γενεσθαι πάντως  θα το αποφασίσει το αρμόδιο υπουργείο”.

Ο Μάρκος Πατρελάκης, διευθυντής Υδραυλικών Έργων ΟΑΚ, ανέφερε ότι η έκθεση αναγνωρίζει ευθύνες στον ανάδοχο του έργου, ωστόσο θέτει και το εδαφικό θέμα.

“Η πρόσφατη έκθεση ναι μεν αναγνωρίζει ευθύνες στον ανάδοχο, αλλά αναγνωρίζει εξίσου ότι υπάρχει και πρόβλημα εδάφους.Η αλήθεια είναι ότι στην διάρκεια κατασκευής του φράγματος συναντήσαμε προβλήματα γεωτεχνικά. Είχαμε δυο κατολισθήσεις και αναγκαστήκαμε να φέρουμε παγκοσμίους φήμης πραγματολόγους για να μας γνωματεύσουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook