Με τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο του Γενικού Δείκτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 υποδέχθηκε η αγορά τη συμφωνία για συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank με τη συμμετοχή του Κατάρ, οδηγώντας τις μετοχές των μεγάλων τραπεζών στο λίμιτ απ.

Ο Γενικός Δείκτης που έχανε πάνω από 25% μέσα στον Αύγουστο πετάχθηκε σαν ελατήριο, κερδίζοντας 14,37% και επανακτώντας το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων αφού έκλεισε στις 1.006,59 μονάδες με τον συναλλακτικό τζίρο να διαμορφώνεται στα 86,77 εκατ. ευρώ.

«Η συμφωνία για τη συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank βοήθησε να βελτιωθεί η επενδυτική ψυχολογία και δημιούργησε προσδοκίες ότι κι άλλα ντιλ εξυφαίνονται στον τραπεζικό κλάδο», τόνισε αναλυτής σε μεγάλη τραπεζική χρηματιστηριακή εταιρεία. «Πάντως, το ζητούμενο είναι η διάρκεια της ανόδου».

Βέβαια, σε κάποιο βαθμό, σύμφωνα με την enet.gr, η χθεσινή άνοδος ήταν τεχνητής φύσεως σύμφωνα με στελέχη της αγοράς. Οπως αναφέρουν, αρκετοί απ\’ όσους είχαν σορτάρει μετοχές, δηλαδή είχαν δανεισθεί και πουλήσει ανοιχτά μετοχές με την προσδοκία να τις επαναγοράσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών καρπώνοντας τη διαφορά το προηγούμενο διάστημα, έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές για να κλείσουν τις θέσεις τους και να μην πάθουν ζημιά.

Στο +30% Alpha, Eurobank, Εθνική

Οι τραπεζικές μετοχές που είχαν πιεσθεί πολύ αντέδρασαν πιο έντονα. Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 30% στα 2,47 ευρώ και της Eurobank με κέρδη 29,48% στα 2,24 ευρώ.

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε επίσης η μετοχή του Τ. Τ. με κέρδη 29,52% στα 1,36 ευρώ και φυσικά η μετοχή της Εθνικής που έκλεισε στα 3,59 ευρώ, ενισχυμένη κατά 29,14%.

Πολύ μεγάλα κέρδη επίσης σημείωσαν οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Marfin Popular Bank με 28,57% και 27,59% αντίστοιχα.

«Η συμμετοχή του Κατάρ στο ντιλ της Eurobank με την Alpha Bank είναι μια θετική εξέλιξη γιατί βοηθά τις δύο τράπεζες να μην κρατικοποιηθούν και δημιουργεί κάποια σιγουριά στους ξένους επενδυτές αφού το Κατάρ είναι μεγάλος επενδυτής», τόνισε διαχειριστής Hedge Fund από το Λονδίνο.

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αποτίμηση του ντιλ και γενικότερα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί εξαρτάται από πολλές άγνωστες παραμέτρους όπως η τύχη του προγράμματος ανταλλαγής/μετακύλισης ομολόγων (PSI).

Πάντως μαζί με τον βασιλικό (τράπεζες) ποτίσθηκαν χθες και οι γλάστρες, δηλαδή μετοχές από άλλους κλάδους.

Η μετοχή της ΔΕΗ κέρδισε 25,84% κλείνοντας στα 6,81 ευρώ, η Μυτιληναίος κέρδισε 25,84%, ο ΟΤΕ με άνοδο 10,59% έκλεισε στα 4,49 ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 7,06% στα 9,10 ευρώ. *

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook