Μια ιστορικής σημασίας δίκη για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά διεξήχθη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου.

Πρόκειται για την εκδίκαση υπόθεσης κακοποίησης ζώων στην οποία για πρώτη φορά παραστάθηκε πολιτική αγωγή για λογαριασμό της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Επί της ουσίας, για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της χώρας, τα ζώα είχαν υπεράσπιση σε δικαστική διαδικασία, με επιχειρήματα και αντίλογο.

Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για ιστορικής σημασίας κατάκτηση της φιλοζωικής κοινότητας, αφού με την παράσταση πολιτικής αγωγής αποκτούν τα σωματεία λόγο κατά την εκδίκαση των υποθέσεων, ακούγονται για την κήρυξη της ενοχής, προσάγουν αποδεικτικά μέσα, μάρτυρες, έγγραφα, πραγματογνωμοσύνες, αποκτούν οιονεί θεσμικό ρόλο στη δικαιοδοτική διαδικασία.

Η πρώτη καταδίκη

Η υπόθεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου αφορούσε την κακοποίηση έξι σκυλιών που βρέθηκαν από τις αστυνομικές αρχές παραμελημένα στην περιοχή του Καβουσίου και σε άσχημη κατάσταση. Ο ιδιοκτήτης τους είχε συλληφθεί μετά από καταγγελία και οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, κατηγορούμενος για παράβαση του ν. 4039/2012.

Σε πρώτο στάδιο ο κατηγορούμενος είχε αθωωθεί, αλλά στη συνέχεια του αφαιρέθηκαν προσωρινά τα σκυλιά και τώρα έπρεπε να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει, διότι διαπιστώθηκε πως ήταν ταλαιπωρημένα, δεμένα, χωρίς καθαριότητα, καθαρό νερό και καθημερινό φαγητό.

Για πρώτη φορά στη χώρα, μετά την ψήφιση του νόμου 4509/2017, η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική  Ομοσπονδία άσκησε πολιτική αγωγή για την υποστήριξη της κατηγορίας έναντι του κατηγορουμένου.

«Παρά την υποστήριξη της αθωότητας του, από τον κατηγορούμενο, αυτός κρίθηκε ένοχος. Του επιβλήθηκε ποινή 8 μηνών φυλάκισης με αναστολή, ενώ άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής, η οποία και θα εκδικαστεί από το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του όλο το φωτογραφικό υλικό της δικογραφίας, που αποτελείται από 27 φωτογραφίες και που καταδείκνυε την κατάσταση στην οποία διαβίωναν τα ζώα, ενώ ανάγνωσε τις καταθέσεις των αρμόδιων οργάνων. Καίρια ήταν η συμβολή της μάρτυρος, η οποία είχε προβεί αρχικά στην καταγγελία, η οποία και τόνισε στο Δικαστήριο την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε», δήλωσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Γιάννης Μανδελένης.

Η σημασία της απόφασης

Για πρώτη φορά είχαμε στην δικαστηριακή πρακτική την εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου (21 Δεκεμβρίου 2017), με τον οποίο δίνεται πλέον θεσμικά το δικαίωμα στα φιλοζωικά σωματεία, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, να παρίστανται ως πολιτικοί ενάγοντες με δικηγόρο, στις δίκες κατά ατόμων που κακοποιούν ζώα.

Μέχρι τώρα, τα φιλοζωικά σωματεία μπορούσαν να παρασταθούν ως απλοί μάρτυρες σε δίκη κακοποίησης των ζώων και κατέθεταν μαρτυρίες και απόψεις για τα γεγονότα, αλλά δεν μπορούσαν να έχουν καμία παρέμβαση στην εξέλιξη της δίκης. Αυτό σε αντίθεση με τον κατηγορούμενο που μπορούσε μέσω του συνηγόρου του να διαψεύσει, να αμφισβητήσει τις καταθέσεις των μαρτύρων και να επιχειρηματολογήσει σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας. Η νέα πρόβλεψη του νόμου, επί της ουσίας, αναγνωρίζει το δικαίωμα υπεράσπισης των ζώων.

Η νομικός και Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Βυσσίνου – Μπομπολάκη εκφράζει την ικανοποίηση των φιλοζωικών σωματείων για την ιστορικής σημασίας, πρώτη καταδικαστική απόφαση με συνήγορο που υπερασπίστηκε τα κακοποιημένα ζώα. «Η απόφαση μας χαροποιεί για δύο λόγους: Καταρχάς γιατί ήταν η πρώτη με βάση το νέο νόμο και στη συνέχεια, γιατί επί της ουσίας της κατηγορίας, ήταν καταδικαστική για τον ιδιοκτήτη των ζώων που κακοποιούσε τα κατοικίδια του. Σήμερα, πιστεύουμε, πως μπήκε το λιθαράκι πλέον για τις υποθέσεις κακοποίησης των ζώων και για οποιοιδήποτε είδος ζώου. Έγινε λοιπόν η αρχή, ώστε από καλύτερη θέση και με την αξιοποίηση δικηγόρων, θα μπορούν τα φιλοζωικά σωματεία να μετέχουν ισότιμα με την αντίδικη πλευρά στην διάρκεια του ακροατηρίου, δηλαδή να μπορούν να προσκομίσουν οποιοδήποτε έγγραφο θεωρούν πως θα βοηθήσει στην έκδοση μιας σωστής απόφασης. Να μπορούν να επιχειρηματολογούν μέσω του δικηγόρου τους και να αγορεύουν και επί της πρότασης της Εισαγγελικής Αρχής, θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις στην αντίδικη πλευρά και γενικά θα υπάρχει μια ισότιμη συμμετοχή στην δικαστηριακή πρακτική, πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε μέχρι τώρα», επισημαίνει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook