Το συκώτι είναι ένα μεγάλο σε μέγεθος όργανο που βρίσκεται στο ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό.

Ένας από τους βασικότερους ρόλους του είναι η απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, όμως επιτελεί και άλλες σημαντικότατες λειτουργίες, όπως η παραγωγή ορμονών, η αποθήκευση ενέργειας και η παραγωγή σύνθετων ουσιών που διευκολύνουν την πέψη.

Οι παθήσεις του ήπατος, όπως η ηπατίτιδα, η κίρρωση και η λιπώδης νόσος, συνήθως δεν εκδηλώνονται με σαφή και εμφανή συμπτώματα σε αρχικό στάδιο. Έτσι, ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος ώστε ο γιατρός να είναι σε θέση να εντοπίσει έγκαιρα βιολογικούς δείκτες στο αίμα που ενδεχομένως συνδέονται με προβλήματα στο συκώτι.

Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα που συνδέονται με τις παθήσεις του ήπατος. Εάν εκδηλώνετε ένα ή περισσότερα από αυτά συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

1. Πόνος ψηλά στην κοιλιά

Ο πόνος, το αίσθημα βάρους, η δυσφορία και το πρήξιμο ψηλά και δεξιά στην κοιλιά αποτελούν ενοχλήσεις που μπορεί να προέρχονται από το συκώτι. Αν και το συκώτι εκτείνεται σε μεγάλο τμήμα της κοιλιακής χώρας, το πλατύτερο μέρος του είναι το αριστερό, οπότε ο πόνος είναι πιο πιθανό να εστιάζεται εκεί.

2. Κιτρίνισμα στα μάτια ή στο δέρμα (ίκτερος)

Όταν διασπώνται τα παλαιά αιμοσφαίρια στον οργανισμό, ένα από τα υποπροϊόντα που παράγονται είναι μια κιτρινωπή ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη. Εάν το συκώτι λειτουργεί ομαλά, η χολερυθρίνη απορρίπτεται φυσιολογικά από το σώμα, ωστόσο ένα πρόβλημα στο εν λόγω όργανο συνεπάγεται ότι η ουσία συσσωρεύεται στο αίμα, προσδίδοντας μια κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα ή στο λευκό μέρος των ματιών.

3. Πόνος στις αρθρώσεις

Ο πόνος στις αρθρώσεις, η ναυτία, η τάση προς έμετο, η κόπωση και η μείωση της όρεξης είναι μερικά από τα συνήθη συνοδά συμπτώματα των παθήσεων του ήπατος, κυρίως της αυτοάνοσης ηπατίτιδας. Η αυτοάνοση ηπατίτιδα είναι μια πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τα κύτταρα και τους ιστούς του ήπατος ως ξένα σώματα και εξαπολύει επίθεση εναντίον τους.

4. Σημάδια στο δέρμα

Μια δυσλειτουργία στο συκώτι έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στο αίμα βλαβερές ουσίες, επομένως είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα με την πήξη του αίματος κάτω από την επιδερμίδα. Τα προβλήματα αυτά ενδέχεται να οδηγήσουν στα λεγόμενα αραχνοειδή αγγειώματα, τα οποία είναι σημάδια που μοιάζουν σε σχήμα με την αράχνη ή με έναν αστερία (έντονο χρώμα στο κέντρο και λεπτές ακτίνες περιφερειακά). Τα αραχνοειδή αγγειώματα εμφανίζονται συχνότερα στο στήθος και στον κορμό.

5. Σύγχυση

Οι παθήσεις του ήπατος συνεπάγονται επίσης συσσώρευση χαλκού στο αίμα και στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται πνευματική σύγχυση όμοια με αυτή της νόσου Αλτσχάιμερ. Βέβαια, το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται σε προχωρημένα στάδια των παθήσεων του ήπατος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook