Μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος το ένα μέτρο και σε βάρος τα 60 κιλά – Δείτε τις φωτογραφίες και βίντεο

Στο άκουσμα της λέξης «τρωκτικό», πιθανώς κάποιοι ήδη νιώθουν μια αποστροφή για το κείμενο που θα ακολουθήσει. Μην βάζετε όμως με τον νου σας κάποιον γιγάντιο αρουραίο που στοίχειωσε κάποιον περίπατο στην εξοχή ή κάποιο άλλο ποντίκι με το οποίο είχατε ένα δυσάρεστο συναπάντημα στην υπόγεια αποθήκη του σπιτιού σας.

Το μεγαλύτερο τρωκτικό στον κόσμο δεν θα σας προκαλέσει καμία αποστροφή. Περισσότερο θυμίζει… εξημερωμένο κάστορα ή κάποιο χαδιάρικο κατοικίδιο που δίνει γενναιόδωρα την αγάπη του και ζητά προσοχή και φροντίδα.

Ο λόγος για τους υδρόχοιρους ή καπιμπάρα (επιστημονική ονομασία Hydrochoerus hydrochaeris). Το κοινό τους όνομα προέρχεται από το όνομα kapiÿva στη γλώσσα γκουαρανί, που σημαίνει «άρχοντας των χορταριών».

Μεγαλόσωμο ζώο και στιβαρό, έχει κοντό κεφάλι σε σχέση με το σώμα του και καθόλου ουρά. Μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος και το ένα μέτρο ενώ το βάρος του κυμαίνεται από τα 35 έως τα 60 κιλά.

Ζει στη Νότια Αμερική, από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα μέχρι τη βόρεια Αργεντινή και είναι φυτοφάγο. Ζει κυρίως σε βάλτους και υγρότοπους και του αρέσει πολύ να περνά χρόνο μέσα στο νερό.

Κινείται εύκολα χάρη στις μεμβράνες που έχει ανάμεσα στα δάχτυλά του ενώ τα μάτια και η μύτη του βρίσκονται στην κορυφή του κεφαλιού του, επιτρέποντάς του να βυθίζεται πλήρως.

Μπορεί να ζήσει περίπου δέκα χρόνια στη φύση και 12 με ανθρώπινη φροντίδα. Δέχεται πάντως κυνήγι τόσο από τον άνθρωποι, για το δέρμα και το κρέας του, όσο και από ζώα όπως αιλουροειδή, αετούς και φίδια Αντίστοιχα, φαίνεται να αποδέχεται με ευχαρίστηση και να επιζητά το χάδι, τόσο από τους ανθρώπους όσο και από άλλα ζώα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook