Αυτό είναι το ακριβότερο κρασί του κόσμου

Με τιμές που ξεκινούν από 25.000 ευρώ ανά φιάλη, το AurumRed Gold θεωρείται το ακριβότερο κρασί στον κόσμο. Παράγεται από αμπέλια Tempranillo που πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 ετών και στην ολοκλήρωση της παραγωγής του χρησιμοποιούνται σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές.

Ωστόσο, αυτό που κάνει το συγκεκριμένο κρασί τόσο διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα, είναι η χρήση της θεραπείας με όζον κατά την παρασκευή του, μιας εναλλακτικής ιατρική θεραπείας που χρησιμοποιείται γενικά για τη θεραπεία του καρκίνου,  του AIDS, της σκλήρυνση κατά πλάκας και για πολλές ακόμη ασθένειες.

 

Ο Hilario Garcia, ο οποίος παράγει το κρασί AurumRed Gold σε ένα μικρό αμπελώνα στην La Mancha της Ισπανίας, εξοικειώθηκε με τη θεραπεία με όζον, αφού τη χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζε με τη σπονδυλική στήλη του, που του είχε προκαλέσει παράλυση στο κάτω μέρος του σώματός του. Μετά την επιτυχία της θεραπείας, αποφάσισε να πειραματιστεί στο εργαστήριό του και να προσπαθήσει να την εφαρμόσει στην οινοποίηση, μέσω της εισαγωγής όζοντος στο νερό που χρησιμοποιεί για τα αμπέλια. Η θεραπεία με όζον είναι απλώς η αύξηση του οξυγόνου, η οποία είναι μια πολύ δραστική μορφή καθαρού οξυγόνου.

Ο στόχος αυτού του έργου, που ξεκίνησε το 2009 στο Las Pedroñeras, ήταν η επίτευξη παραγωγής υγιών και ισορροπημένων κρασιών. Ο Hilario Garcia επέλεξε ο ίδιος πολύ προσεκτικά τη γη για να καλλιεργήσει τα αμπέλια Tempranillo, Cabernet Sauvignon και Sauvignon Blanc μετά από πολλές δοκιμές εδάφους και νερού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τεχνικές του δημιούργησαν ένα μοναδικό κρασί που όμοιό του δεν υπάρχει. Ισχυρίζεται ότι αν κουνήσεις ελαφρώς προς μια κατεύθυνση το κρασί μέσα σε ένα ποτήρι θα φέρει αρώματα και γεύσεις, που θα αλλάξουν μονομιάς αν το κουνήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι από τη  στιγμή που θα ανοιχτεί το μπουκάλι με το κρασί, μπορεί να διατηρήσει τη φρεσκάδα και τη γεύση του για άλλα δύο χρόνια.

Ωστόσο, ο ακριβής τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται η παραγωγή αυτού του μοναδικού κρασιού αποτελεί μυστήριο, καθώς η Garcia αρνείται να αποκαλύψει τη διαδικασία του.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση που δικαιολογεί την υψηλή του τιμή είναι η έλλειψη του κρασιού. Από αυτά τα αμπέλια παράγονται ετησίως μόλις 300 φιάλες που κυκλοφορούν στην αγορά. Από αυτές, 150 φιάλες προορίζονται για κανονικούς αγοραστές ενώ οι υπόλοιπες κρατούνται στο αμπελώνα του, για πιθανούς πελάτες που θέλουν να έρθουν και να το δοκιμάσουν. Μόνο το 30% του AurumRed Gold πωλείται στην Ισπανία, ενώ το υπόλοιπο διανέμεται σε πελάτες στο εξωτερικό.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Ισπανία δεν είναι γνωστή για τις πολύ υψηλές τιμές στα κρασιά, αν σκεφτεί κανείς ότι το αμέσως επόμενο φτηνότερο κρασί της, είναι το Pingus, που κοστίζει γύρω στα 970€ ανά φιάλη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook