Οι τοπικοί φορείς της παχείας Αμμου καταγγέλουν ευθέως την δημοτική αρχή Ιεράπετρας για περιθωριοποίηση και υποβάθμιση της περιοχής τους.Μαλιστα οι δραστήριοι Παχιαμμιώτες φέρνουν στην δημοσιότητα, φωτογραφίες που προκαλούν ντροπή για το νησί μας.

Στην καταγγελτική επιστολή τους, γράφουν:

"Μετά χαράς πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι απονεμήθηκε στο Δήμο μας το τρίτο βραβείο πιστοποίησης υψηλής ποιότητας παραλιών από την Ένωση θαλασσίων και παρακτίων περιοχών (ΕUCC), που εδρεύει στο Λάϊντεν, στην Ολλανδία. Λογικά η βράβευση θα έγινε παρατηρώντας τις νότιες παραλίες της περιοχής. Θα θέλαμε όμως να σας υπενθυμίσουμε ότι στον νέο Δήμο Ιεράπετρας ανήκουν και περιοχές του βόρειου άξονα της Κρήτης (Γουρνιά – Παχεία Άμμος –Βασιλική - Καββούσι – Θόλος).

Μάλλον οι υπεύθυνοι βράβευσης του Δήμου δεν ενημερώθηκαν σφαιρικά για την κατάσταση ολόκληρου του Δήμου όσον αφορά στις παραλίες του και τα σοβαρά προβλήματα καθαριότητας που αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους. Συγκεκριμένα, τόνοι σκουπιδιών, προερχόμενα κυρίως από τις ανεξέλεγκτες χωματερές των γειτονικών νησιών και άλλων περιοχών καθώς και τα απορρίμματα των πλοίων, ξεβράζονται καθημερινά στις παραπάνω θαλάσσιες περιοχές- παραλίες θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των λουομένων αλλά και των μόνιμων κατοίκων της περιοχής.


Ποια είναι η συνεισφορά της δημοτικής αρχής τόσα χρόνια στην ριζική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος; Μήπως δεν γνωρίζει άραγε ο Δήμος ότι και οι βόρειες παραλίες ανήκουν στην περιοχή του ή τις θυμάται μονάχα σε περιόδους εκλογών; Έχει σκεφτεί να εντάξει ποτέ κάποιο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ (σχεδιασμός ΠΕΠ) για έργα και ενισχύσεις σε περιοχές που αποσκοπούν στην παροχή υποδομών περιβάλλοντος, προστασίας της φύσης και σωστής διαχείρισης των φυσικών πόρων ή τους είναι παντελώς άγνωστες οι παραπάνω πρακτικές;

Η μοναδική σκέψη που υλοποιήθηκε ήταν η τοποθέτηση πλωτού διχτυού για την αντιμετώπιση του υπάρχοντος προβλήματος που ως μέθοδος όμως αποδείχτηκε μερικώς αποτελεσματική καθώς η μελέτη τοποθέτησης του υπήρξε επανειλημμένα ελλιπής και πρόχειρη. Καμία περεταίρω διευθέτηση του προβλήματος δεν τέθηκε ποτέ επί τάπητος καθώς οι αρμόδιοι φορείς αδιαφορούν μονίμως για το χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τη χρόνια τακτική και τη χείριστη λειτουργία των τοπικών κρατικών μηχανισμών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την δημόσια υγεία, έχει καταφέρει να κάνει μέχρι και σήμερα τον τόπο μας τον πλέον αφιλόξενο στο νομό Λασιθίου, πλήττοντας ανεπανόρθωτα τον τουρισμό της περιοχής μας, μιας και αποτελεί την πρώτη εικόνα του Δήμου για όσους εισέρχονται στην περιοχή.


Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να καταγγείλουμε την χρόνια περιθωριοποίηση και υποβάθμιση της περιοχής μας όπου στις υποχρεώσεις απέναντι στο Δήμο είναι ίση με τις υπόλοιπες αλλά άνιση στις απολαβές. Από την άλλη, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο μας για την αμέριστη και αξιοκρατική αντιμετώπισή του και σας επισυνάπτουμε φωτογραφίες με τις βόρειες παραλίες του Δήμου Ιεράπετρας μήπως κάποιοι φορείς που τον βράβευσαν το ξανασκεφτούν ή μήπως βραβευτεί ξανά και για αυτές με κάποιο διαφορετικό τρόπο.

Σύλλογος Νεολαίας Παχείας Άμμου ΝΕ.ΑΝΑ.Π. 

Πολιτιστικός Οικολογικός Λαογραφικός Σύλλογος Παχείας Άμμου 

Μορφωτικός Ψυχαγωγικός Σύλλογος Βασιλικής 

Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Παχείας Άμμου 

Λοιποί κάτοικοι περιοχής που συνυπογράφουν το έγγραφο"

Ράδιο Λασίθι