Πολύς κόσμος, πλούσια εδέσματα, άφθονο κρασί  και θερμή φιλοξενία από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκορδαλού και το προσωπικό του Βοτανικού Πάρκου και Κήπων Κρήτης , συνέθεσαν το σκηνικό στην απόλυτα πετυχημένη εκδήλωση «5α Χοιροσφάγια» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Οι επισκέπτες έμειναν ικανοποιημένοι όσο και εντυπωσιασμένοι από την ποιότητα και την ποικιλία των παραδοσιακών παρασκευασμάτων από χοιρινό κρέας τα οποία επιμελήθηκαν η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και σπουδαστές σχολής των Χανίων.

Για μία ακόμη χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκορδαλού αναβίωσε ένα από τα παραδοσιακά έθιμα της Κρητικής παράδοσης.

Για το μαγείρεμα του χοιρινού κρέατος χρησιμοποιήθηκαν παλιές και ξεχασμένες συνταγές, έτσι ώστε οι νέοι να τις μάθουν και οι παλιοί να τις ξαναθυμηθούν. 

Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός της εκδήλωσης – θεσμού του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκορδαλού «Αγ.Ιωάννης ο Ρηγολόγος».

Η διατήρηση αυτών των συνταγών μαγειρέματος του κρέατος του χοίρου με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους καθώς λίγα μέρη από το χοίρο θεωρούνται εντελώς άχρηστα και δεν χρησιμοποιούνται πουθενά.