Οι χώρες της Ευρωζώνης θα βρουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τρόπο να ικανοποιήσουν τα αιτήματα χωρών για εγγυήσεις εκ μέρους της Ελλάδας προκειμένου να εγκριθεί το νέο δάνειο, είπε την Τρίτη ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύση σε αυτό το θέμα των εγγυήσεων. Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε έκτακτο Eurogroup. Έχουμε ένα ανεπίσημο Eurogroup στην Πολωνία στις 16 Σεπτεμβρίου και αυτό το θέμα θα κλείσει το αργότερο εκείνη τη στιγμή», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η Φινλανδία απαιτεί εγγυήσεις από την Ελλάδα, πυροδοτώντας αντίστοιχες αξιώσεις και από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σλοβακία.

Εσωτερικό έγγραφό της φινλανδικής κυβέρνησης που δημοσιοποίησε την Δευτέρα το Reuters, ανέφερε πως το Ελσίνκι ζητεί την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου σε εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο ως εγγύηση για τα νέα δάνεια που θα δώσουν τα κράτη της Ευρωζώνης στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή του, όπως γράφει το in.gr, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ως τα δημοσιεύματα που αναπαράγουν το εν λόγω τηλεγράφημα ως προς το ζήτημα των φιλανδικών εγγυήσεων, δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο των συζητήσεων στα αρμόδια όργανα της Ευρωζώνης.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι, όπως έχει τονίσει  κατ’ επανάληψη ο κ. Βενιζέλος, η γραμμή που ακολούθησε και ακολουθεί η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό είναι «απολύτως εναρμονισμένη» με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και του Eurogroup και ό,τι έχει κάνει το κάνει σε εκτέλεση των αποφάσεων αυτών, με επιδίωξη την άμεση και πλήρη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου.

Χθες, Δευτέρα, ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι φινλανδικές αξιώσεις δεν θα σταθούν εμπόδιο στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Αναγνώρισε βέβαια ότι το φιλανδικό αίτημα για την παροχή εγγυήσεων ήταν γνωστό πριν από τη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου και παραδέχθηκε ότι οι ηγέτες του ευρώ οχυρώθηκαν πίσω από «μια γενικόλογη διατύπωση» προκειμένου να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα, ωστόσο προσέθεσε πως το Eurogroup επεξεργάζεται την πρόταση και ελπίζω ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα είναι ευχαριστημένες με αυτήν».

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπογραμμίζοντας την απόλυτη αναγκαιότητα για «πλήρη και έγκαιρη» εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook