Ανοδο μεγαλύτερη του 2% κατέγραψαν χθες το δολάριο και το ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, το οποίο είχε απώλειες εξαιτίας της στροφής των επενδυτών στις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις.

Αιτία στάθηκαν τα καλά στοιχεία Ιουλίου για την κατανάλωση στις ΗΠΑ, που αντιστοιχεί στο 70% της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και οι ελπίδες για επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλε η συμφωνία Eurobank-Alpha, που έδωσε την εντύπωση πως η Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την εξυγίανση των τραπεζών, σύμφωνα με την \”Ημερησία\”.

Το ευρώ εκτινάχθηκε έως τα 1,19714 ελβετικά φράγκα, αλλά στις 21.30 ώρα Ελλάδας είχε περιορίσει τα κέρδη του στα 1,1836 ελβετικά φράγκα, με άνοδο 1,08%.

«Το ευρύτερο κλίμα ήταν υπέρ της ανάληψης κινδύνου, και η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου μπορεί να θεωρεί ο καταλύτης για την ενίσχυση του ευρώ, κυρίως μάλιστα έναντι του ελβετικού φράγκου», σχολίασε ο Γκρεγκ Αντερσον της CitiFX, τμήματος της Citigroup.

Την ίδια πορεία ακολούθησε και το δολάριο, που είχε ενισχυθεί κατά 2,1% έναντι του ελβετικού φράγκου, στα 0,8231 ελβετικά φράγκα, αλλά αργότερα είχε περιορίσει τα κέρδη του στο 1,05%, διαμορφούμενο στα 0,8164 ελβετικά φράγκα.

Στήριξη στο αμερικανικό νόμισμα πρόσφεραν οι ελπίδες πως θα συνεχιστεί η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, με τον πρόεδρο της Fed Μπεν Μπερνάνκι να αποκλείει μεν ένα τρίτο στάδιο ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης, αλλά να αφήνει ανοικτή την πόρτα για μια νέα παρέμβαση της Τράπεζας με «άλλα όπλα» που διαθέτει στη φαρέτρα της.

Ούτως ή άλλως, πάντως, το ελβετικό νόμισμα είχε αρχίσει να δέχεται πιέσεις από την προηγούμενη Παρασκευή, όταν η ελβετική τράπεζα UBS απείλησε πως θα επιβάλει προμήθεια στις καταθέσεις, για να αποθαρρύνει τους πελάτες της να χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς τους και να επωφελούνται της αστάθειας που επικρατεί στις χρηματαγορές.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ευνόησαν και την ισοτιμία δολαρίου-γεν. Εναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο ενισχυόταν κατά 0,3%, στα 76,93 γεν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook