Το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και οι κτηνίατροι προειδοποιούν

H ηλεκτρονική ζυγαριά δείχνει 9,3 κιλά  για τον μόλις δώδεκα ετών, μικρόσωμο Σερ Χένρι. Ο Σερ Χένρι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα γλυκύτατο σκυλάκι ράτσας pug. Όμως αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας, όπως και πολλά άλλα κατοικίδια στη Γερμανία. Όχι μόνο σκύλοι αλλά και γάτες, ακόμη και κουνέλια αντιμετωπίζουν το ίδιο σοβαρό πρόβλημα υγείας με πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία.

Τα στοιχεία για τα συμπαθέστατα τετράποδα στη Γερμανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στη χώρα της ευμάρειας ένα στα πέντε κατοικίδια ζυγίζει κατά πολύ πάνω από το κανονικό βάρος του. Η τάση είναι αυξητική και παρατηρείται γενικότερα σε όλες τις βιομηχανικά προηγμένες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διατροφής και Διαιοτολογίας Ζώων του Πανεπιστημίου της Λειψίας περίπου το 40% των σκυλιών και γατιών ανά την κεντρική Ευρώπη θεωρούνται υπέρβαρα. Όπως σημειώνει η Κορνέλια Ρούκερτ, ειδική επιστήμονας στο ινστιτούτο της Λειψίας, τα κατοικία ζυγίζουν κατά 20 με 30% περισσότερο από ό,τι πριν από 50 χρόνια.

Επικίνδυνες συνέπειες για τη ζωή των κατοικιδίων

Η εξέλιξη αυτή είναι πάντως πολύ ανησυχητική, δεδομένου ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών νόσων άλλων σχετικών με το υπερβολικό βάρος ασθενειών στα ζώα. Επίσης οι συνέπειες στην καθημερινή ζωή των μικρών οικόσιτων ζώων είναι ενοχλητικές, μια γάτα για παράδειγμα εξαιτίας του υπερβολικού βάρους δεν μπορεί να πλυθεί, όπως κάνει υπό κανονικές συνθήκες. Μέχρι και δύο χρόνια από της ζωή τους μπορεί να κοστίσει στα κατοικίδια το υπερβολικό πάχος.

Ήδη πάντως στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutche welle,  υπάρχει ευαισθητοποίηση ως προς το θέμα αυτό. Στην Κτηνιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου λειτουργεί ειδικό ιατρείο πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στα μικρά, οικόσιτα ζώα. Είναι η πρώτη κλινική αυτού του είδους στη Γερμανία και ειδικεύεται στις γάτες και τους σκύλους. Οι «ασθενείς» εδώ, όπως ο Σερ Χένρι, είναι πολλοί. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί το πρόβλημα της παχυσαρκίας των κατοικίδιων έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που ζουν μαζί τους. Όταν τα «αφεντικά» του λείπουν όλη μέρα στη δουλειά και επιστρέφουν αργά στο σπίτι συχνά δεν έχουν ενέργεια για να ασχοληθούν με τα κατοικίδια. Έτσι κι αυτά δεν κινούνται και σταδιακά παίρνουν βάρος.

Στην κλινική του Μονάχου πάντως οι ειδικοί προσπαθούν να επαναφέρουν τα παχύσαρκα κατοικίδια στο κανονικό τους βάρος αλλά και να τους «μάθουν» καλές διατροφικές συνήθειες, ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα των ζωωτροφών. Βέβαια κάθε πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας πρέπει και στα κατοικίδια να είναι εξατομικευμένο, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Μάουζι, μιας γάτας με περιττά κιλά που όταν έχασε την αδερφή της πήρε ξαφνικά βάρος. Με τη βοήθεια όμως της κτηνιάτρου της, Πέτρα Κέλε, η Μάουζι από 6,7 κιλά προσπαθεί να πέσει κάτω από τα 5. Πώς; Μειώνοντας και βελτιώνοντας την ποσότητα της ζωωτροφής και παρακολουθώντας την πρόοδο που κάνει με ένα ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα στο ιατρείο. Στο σπίτι πάντως αυτό που χρειάζεται, συν τοις άλλοις, είναι το «όχι» στα υπέρβαρα κατοικίδια όταν ζητούν επίμονα επιπλέον τροφή που όμως δεν χρειάζονται, σημειώνει η γερμανίδα κτηνίατρος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook