Τελευταία ευκαιρία για εμβολιασμό κατά της γρίπης

Tις τελευταίες «ξέγνοιαστες» από γρίπη ημέρες –τουλάχιστον για τη φετινή περίοδο– φαίνεται ότι διανύουμε στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η δραστηριότητα της γρίπης αυτή τη στιγμή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με πέρυσι, όταν την αντίστοιχη περίοδο κορυφωνόταν το επιδημιολογικό κύμα της νόσου. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου περίπου 110 στις 1.000 επiσκέψεις σε γιατρό στη χώρα μας ήταν από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, ενώ εφέτος την ίδια εβδομάδα τα κρούσματα γριπώδους συνδρομής αφορούσαν 25 στις 1.000 επισκέψεις.

Τα μηνύματα που έρχονται από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και η συνολική εμπειρία που έχει η Ελλάδα από την εποχική δραστηριότητα της γρίπης, «προειδοποιούν» ότι είμαστε παραμονές της επιδημίας, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι «προλαβαίνουν να εμβολιαστούν και όσοι δεν έχουν προστατευθεί με εμβόλιο έναντι της νόσου».

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περισσότερο από το 40% των δειγμάτων που εξετάζονται για το ενδεχόμενο ο ασθενής να έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης και όχι από άλλο ιό με παρόμοια συμπτώματα είναι θετικά και πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν πλέον εισέλθει στην περίοδο εποχικής έξαρσης της γρίπης. Ειδικότερα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Τουρκία έχουν ανέβει «επίπεδο» σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα της γρίπης από «χαμηλή» σε «μέτρια». Εως τώρα φαίνεται να επικρατεί η γρίπη τύπου Β και ακολουθούν η γρίπη Α (Η1Ν1) –γνωστή και από την «πανδημία» του 2009– η οποία συνήθως «χτυπάει» νεαρές ηλικίες και τελευταία η γρίπη τύπου Α (Η3Ν2) και η οποία κατηγορείται ότι προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

«Αν και τα στελέχη τύπου Α κατηγορούνται ότι είναι συνήθως πιο “επιθετικά” και η γρίπη τύπου Β είναι αρκετά επικίνδυνη», σημειώνει ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο είναι το μόνο μέσο πρόληψης της νόσου. Και όπως τονίζει «προλαβαίνουν ακόμα και τώρα να κάνουν το εμβόλιο και οι ανεμβολίαστοι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η γρίπη ακόμα κινείται σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, έως την περασμένη Πέμπτη είχαν ήδη καταγραφεί επτά σοβαρά κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας –το πιο πρόσφατο εκ των οποίων δηλώθηκε την τελευταία εβδομάδα– και ένας θάνατος. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν είχαν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης.

Κατά την περυσινή εποχική έξαρση, που είχε επικρατήσει στη χώρα μας ο υπότυπος γρίπης Α (Η3Ν2) χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω επιπλοκών της νόσου 276 ασθενείς, έναντι 408 την περίοδο 2015-2016, ενώ καταγράφηκαν 108 θάνατοι έναντι 197 πρόπερσι. Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών που είχε νοσηλευθεί πέρυσι σε ΜΕΘ δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook