Ένα ιστορικό κτίσμα στην παλιά πόλη του Ηρακλείου, στην οδό Νίκου Καζαντζάκη 1 και 1770, που υπήρξε το σπίτι ενός αγά επί τουρκοκρατίας, μετατράπηκε σε boutique hotel, καφέ και εστιατόριο

Ένα ιστορικό κτίσμα στην παλιά πόλη του Ηρακλείου, στην οδό Νίκου Καζαντζάκη 1 και 1770, που υπήρξε το σπίτι ενός αγά επί τουρκοκρατίας, μετατράπηκε σε boutique hotel, καφέ και εστιατόριο από τους σημερινούς ιδιοκτήτες του, την οικογένεια της πρώην νομάρχη και βουλευτή Βαγγελιώς Σχοιναράκη.

Σύμωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πατρίς», για την απόφαση να αναπαλαιώσουν το οίκημα, το οποίο αγοράστηκε πριν 14 χρόνια και χρησιμοποιήθηκε ως γραφείο, μίλησε η ίδια αλλά και τα δύο παιδιά της, ο Μιχάλης και η Μαρία Σχοιναράκη, οι οποίοι ανέλαβαν και τη λειτουργία του.

Ήταν ιδέα των παιδιών μας

Η Ε. Σχοιναράκη είπε στην “Π”: “Η αξιοποίηση αυτού του χώρου μ’ έναν διαφορετικό τρόπο ήταν ιδέα των παιδιών μας. Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει οικονομικά του τουρισμού και η Μαρία αρχιτεκτονική. Το κτίσμα το είχαμε αγοράσει πριν περίπου 14 χρόνια και πριν 2 χρόνια κάναμε μια συζήτηση οικογενειακώς για το πώς μπορούμε να το αναδείξουμε.

Τα παιδιά σκέφθηκαν τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο και ανέλαβαν και όλη τη διαδικασία, που ήταν δαπανηρή, περίπλοκη και χρονοβόρα, αφού είχαν να κάνουν με ένα διατηρητέο κτίριο.  Το γραφείο της Μαρίας ανέλαβε το αρχιτεκτονικό κομμάτι και ο Μιχάλης στη συνέχεια το κομμάτι της φιλοξενίας μαζί με την αδελφή του.

Η επιχείρηση είναι στο όνομά τους, όπως και το κτίσμα, και χαίρομαι γιατί το αποτέλεσμα μάς ικανοποιεί όλους”.

Κόπος, κόστος και γραφειοκρατία

Η αρχιτέκτονας Μαρία Σχοιναράκη σημείωσε:  “Είναι ένα οίκημα μαζί με το υπόγειο 240 τ.μ. το οποίο, όπως διάβασα στα αρχεία της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, επί τουρκοκρατίας ανήκε στον πρώτο αγά του Ηρακλείου, ήταν το σπίτι του. Η αναπαλαίωση διήρκεσε ένα χρόνο και δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Ήταν μια κοπιώδης, κοστοβόρα διαδικασία με πάρα πολλή γραφειοκρατία, συνεχείς συνεννοήσεις με τις υπηρεσίες, την Αρχαιολογία, αφού έπρεπε ασφαλώς να σεβαστούμε την αρχιτεκτονική του κτίσματος και να διαμορφώσουμε τα δωμάτια σύμφωνα με την παλαιότερη χρήση τους”.

Από την πλευρά του ο αδελφός της, ο Μιχάλης Σχοιναράκης, με τον οποίο συνεργάζονται για την συνολική λειτουργία του, ανέφερε: “Έχω σπουδάσει οικονομικά με εξειδίκευση στη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων και το βρήκαμε καλή ιδέα με τη Μαρία να το μετατρέψουμε σε boutique hotel με 6 σουίτες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook