Οι ελληνικές αρχές γνώριζαν το φορτίο «βόμβα» του ANDROMEDA από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 – Γιατί μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο; 

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην κοινωνία του Ηρακλείου το επικίνδυνο φορτίο του πλοίου ANDROMEDA με τους 410 τόνους εκρηκτικών, που κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου στις 08/01 έπειτα από εντολή των ελληνικών αρχών.

Η ιστορία όμως ξεκινάει ένα μήνα πίσω – Οι ελληνικές αρχές γνώριζαν το φορτίο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και στοιχεία που έχει στην διάθεση του το Flashnews.gr, οι ελληνικές αρχές γνώριζαν το περιεχόμενο του φορτίου από τις 18 Δεκεμβρίου 2017.

Το πλοίο ANDROMEDA μέσω της εταιρίας που το πρακτορεύει ζήτησε στις 18/12/2017 την συνδρομή των ελληνικών Αρχών λόγω της επικινδυνότητας του φορτίου και γιατί υπήρχε οικονομική διαφορά των πλοιοκτητών με τους ναυλωτές/φορτωτές και παραλήπτες. 

Οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να συνδράμουν με αποτέλεσμα το πλοίο να περιφέρεται για δύο μήνες στα Ελληνικά χωρικά ύδατα. 

Μάλιστα στις 20/12/2017 η εταιρία DESTEL που πρακτορεύει το πλοίο ζήτησε από το Υπουργείο με αίτημα της «την κατ΄εξαίρεση δυνατότητα προσέγγισης του πλοίου στο λιμάνι του Αστακού, με σκοπό την εκφόρτωση και αποθήκευση του φορτίου μέχρις ότου επιλυθεί ή διακανονιστεί η οικονομική διαφορά των πλοιοκτητών με τους ναυλωτές / φορτωτές και παραλήπτες, ώστε να απελευθερωθεί το συγκεκριμένο πλοίο από την παρούσα δέσμευσή του και να αναχωρήσει άμεσα».

Ωστόσο το υπουργείο αρνήθηκε την προσέγγιση στο λιμάνι της Αιτωλοακαρνανίας (σημ. ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Π. Κουρουμπλή) και το ANDROMEDA συνέχισε να περιφέρεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ζητώντας να δέσει σε διάφορα λιμάνια, όπως αυτό της Καλαμάτας, των Κυθήρων, τους Καλούς Λιμένες και τη Σητεία και λαμβάνοντας κάθε φορά αρνητική απάντηση σε μία προσπάθεια να το ξεφορτωθούν.

Πως τελικά «φορτώθηκαν» οι ελληνικές αρχές το πλοίο

Μετά από όλο αυτό το διάστημα που το πλοίο έπλεε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και ενώ βρισκόταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Flashnews.gr, μία πληροφορία που έφτασε στην Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος τους παρακινεί να πραγματοποιήσουν έλεγχο στο ANDROMEDA.

Η πληροφορία ότι το πλοίο μετέφερε και ναρκωτικά ενεργοποίησε τις Λιμενικές Αρχές, όπου πραγματοποίησαν έλεγχο στο πλοίο με σκύλο, προκειμένου να πιάσουν το παράνομο φορτίο. 

Ναρκωτικά όμως δεν υπήρχαν και έτσι αναγκάστηκαν να το μεταφέρουν στο Λιμάνι του Ηρακλείου.

Είναι νόμιμη η έλευση και η παραμονή του στο λιμάνι;

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το πλοίο ADROMEDA δεν έπρεπε να πλεύσει στο λιμάνι του Ηρακλείου καθότι ο κανονισμός Λιμένα, το Master Plan, απαγορεύει την προσέγγιση και πρόσδεση πλοίων με τόσο επικίνδυνο φορτίο. 

Την επικινδυνότητα του φορτίου είχε επισημάνει και ο κ. Θ. Ρέλλος, διαχειριστής της εταιρείας, όπου ανέφερε:

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ηράκλειο 410.000 κιλά δυναμίτιδας, σε ένα λιμάνι επιβατικό που δεν έχει καν εμπειρία αποθηκών, πόσο μάλλον αποθηκών επικίνδυνων υλικών. Φοβάμαι ότι το ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ θα μείνει για πολύ καιρό εκεί, εφόσον η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, όπως όλα δείχνουν. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αν γίνει κάποιο ατύχημα το μισό Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα». (δείτε όλη την ανακοίνωση της εταιρίας εδώ).

(η εκρητική ύλη ANFO και POWERGEL MAGNUM 365 περιέχεται στο φορτίο)

Η μόνη περίπτωση που μπορεί να δέσει παρόμοιο πλοίο αφορά στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και μόνο στην βόρεια πλευρά του λιμένα (στο λεγόμενο ακρομώλιο) και κάτω από ειδικές συνθήκες, με απαγόρευση κυκλοφορίας, εκφόρτωση από εξειδικευμένο προσωπικό του Στρατού, άμεση μεταφορά του φορτίου και αποχώρηση.

Ωστόσο κανένας από τους παραπάνω κανόνες δεν τηρήθηκε, καθότι το Λιμεναρχείο Ηρακλείου αλλά και ο Οργανισμός Λιμένα θα έπρεπε να είχαν απαγορεύσει την είσοδο του στο Λιμάνι και ένα παραπάνω την πρόσδεση του δίπλα στα επιβατικά πλοία. 

Ενώ ακόμα και η εκφόρτωση του, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, δεν έγινε από εξειδικευμένο προσωπικό, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.  

Πολλά τα ερωτηματικά

Γιατί οι ελληνικές αρχές εφόσον γνώριζαν το περιεχόμενο και αφού το πλοίο είναι αξιόπλοο (δεν είχε μηχανική βλάβη, ούτε έβαζε νερά) δεν το οδήγησαν στον Αστακό ή σε κάποιο άλλο ανάλογο Λιμάνι μακριά από τον αστικό ιστό ή και σε κάποια ναυτική βάση του Πολεμικού Ναυτικού;

Γιατί το Λιμεναρχείο και ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου έδωσαν άδεια σε μία κινητή βόμβα μεγατόνων να δέσει στο Λιμάνι και μάλιστα δίπλα στα επιβατικά πλοία και κοντά στον παραλιακό δρόμο και όχι στην βόρεια πλευρά του λιμανιού;

Γιατί κατά την εκφόρτωση δεν ενεπλάκησαν οι ένοπλες δυνάμεις, ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο η ασφάλεια του φορτίου και κατά επέκταση η δημόσια ασφάλεια;

Και τέλος γιατί μετά από τόσες ημέρες δεν έχει γίνει η μεταφορά του εξαιρετικά επικίνδυνου φορτίου σε άλλο σημείο μακριά από τον πληθυσμό; 

(τμήμα των εγγράφων που κατέθεσε στις 20/12/2017 η εταιρία που πρακτορέυει το πλοίο και που αναλύουν το φορτίο προκειμένου να πάρει άδεια εκφόρτωσης στο Λιμάνι του Αστακού)

Ρεπορτάζ Γιάννης Ξυγκάκης – Κώστας Συλιγάρδος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook