Τελευταία ενημέρωση: 20:52

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ η μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση από το λιμάνι του Ηρακλείου των 20 κοντέινερ με τους 410 τόνους εκρηκτικών που εντοπίστηκαν στο πλοίο ΑNDROMEDA – Αναπάντητα τα ερωτήματα για το πως κατέληξε στο λιμάνι του Ηρακλείου

Ξεκίνησε το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, η  μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση από το λιμάνι του Ηρακλείου, του φορτίου με τους 410 τόνους εκρηκτικών που εντοπίστηκαν στο πλοίο “Andromeda”  που έπλεε ανοικτά της Κρήτης.

Πυροτεχνουργοί συντόνιζαν την ασφαλή μεταφορά των 20 κοντέινερ με το επικίνδυνο υλικό, που παρέμεινε για περίπου μια εβδομάδα στο εμπορικό τμήμα του λιμένα Ηρακλείου. Λιμενεργάτες ανέλαβαν την μεταφορά των κοντέινερ στο εμπορικό σκάφος “Καπετάν Χρήστος” ενώ το φορτίο θα μεταφερθεί για φύλαξη σε ειδική αποθήκη του Στρατού Ξηράς στη Βόρεια Ελλάδα, πιθανότατα στις Σέρρες..

Εντωμεταξύ, όπως κατά αποκλειστικότητα αποκάλυψε το Flashnews.gr, oι ελληνικές αρχές γνώριζαν το φορτίο «βόμβα» του ANDROMEDA από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 και τα ερωτηματικά για την πορεία του πλοίοιυ και για την απόφαση να μεταφερθεί στο Ηράκλειο, παραμένουν αναπάντητα. 

ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΕΚΡΗΤΙΚΑ

Προσωρινά κρατούμενοι οι οκτώ ναυτικοί του «Andromeda»

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι οκτώ ναυτικοί – πλήρωμα του φορτηγού πλοίου “Andromeda” που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Κρήτης να μεταφέρει 410 τόνους εκρηκτικών με προορισμό πιθανότατα τη Λιβύη. Πρόκειται για δύο Ουκρανούς, πέντε Ινδούς και έναν Αλβανό, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν αναφέρει ότι το πλοίο με εκρηκτικά θα έσπαγε το εμπάργκο και θα κατέληγε στη Λιβύη χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει τίποτα για τους παραλήπτες. Σημειώνεται ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κοινοτική οδηγία που απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε ότι για ενάμιση μήνα το πλοίο βρίσκονταν σε «ομηρεία» λόγω αθέτησης των υποχρεώσεων από τις δύο τουρκικές εταιρείες στις οποίες ανήκει το συγκεκριμένο εμπόρευμα και οι οποίες δεν κατέβαλαν τα λιμενικά τέλη, προκειμένου το «Andromeda» να μεταβεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ στο Τζιμπουτί, όπου ήταν και ο προορισμός του φορτίου.

«Λόγω της φύσης του φορτίου ήμασταν από αγκυροβόλιο σε αγκυροβόλιο και το “Adromeda” είχε κάνει μία διαδρομή Πορτ Σαΐντ, Λάρνακα, Λεμεσός, Καλοί Λιμένες, Καλαμάτα, Σητεία» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ναυτικός πράκτορας, που προσπάθησε να βοηθήσει τον εκπρόσωπο της “Adromeda” να βρει ασφαλές λιμάνι, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εταιρεία είχε ζητήσει με έγγραφό της το πλοίο να προσεγγίσει το λιμάνι του Αστακού, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες επικαλέστηκαν περιβαλλοντικούς λόγους.

Ο συνήγορος της εταιρείας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι το φορτίο ήταν νόμιμο και εκτίμησε ότι η απόφαση να κρατηθεί προσωρινά το πλήρωμα στηρίζεται πιθανότατα στο σκεπτικό ότι ήταν ύποπτοι φυγής. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον» είπε και σημείωσε ότι «ο επρόσωπος της εταιρείας είναι ήδη στη διάθεση των Αρχών, προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις».

Στο μεταξύ, στην άμεση απομάκρυνση από το λιμάνι του Ηρακλείου, των 410 τόνων εκρηκτικών που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο πλοίο «Andromeda» στα ανοιχτά της Κρήτης, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις ένοπλες δυνάμεις και η μεταφορά του επικίνδυνου φορτίου θα γίνει σε ειδική αποθήκη του στρατού ξηράς πιθανόν στη βόρεια Ελλάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook