Με μεγάφωνα ειδοποιούνται οι πολίτες να μην το καταναλώσουν

Συναγερμός έχει σημάνει σε πόλη της Ιαπωνίας για δηλητηριώδες ψάρι που πουλήθηκε χωρίς να έχουν αφαιρεθεί τα κομμάτια του που περιέχουν το δηλητήριο.

Σούπερ μάρκετ στην πόλη Gamagori πούλησε πέντε πακέτα με ψάρι fugu, το δηλητήριο του οποίου είναι 200 φορές πιο θανατηφόρο από το κυάνιο, χωρίς να έχει αφαιρέσει τα κομμάτια του ψαριού που το περιέχουν.

Τα τρία πακέτα βρέθηκαν αλλά ακόμα δύο δεν έχουν εντοπιστεί και στην πόλη βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για να μην καταναλώσουν το ψάρι.

Το ψάρι, εξηγεί το BBC, είναι τόσο δηλητηριώδες που το παραμικρό λάθος στην προετοιμασία του μπορεί να αποβεί μοιραίο. Δηλητηριάσεις από fugu καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα, αλλά δεν είναι όλα θανατηφόρα.

«Καλούμε τους κατοίκους να αποφύγουν να καταναλώσουν fugu» δήλωσε αξιωματούχος της δημοτικής αρχής στο Γαλλικό Πρακτορείο.  Η πόλη έχει τεθεί σε συναγερμό με το μήνυμα να μεταδίδεται από μεγάφωνα.

Το fugu τρώγεται ωμό σε σασίμι ή μαγειρεμένο σε σούπα. Στα συκώτια, το δέρμα και τις ωοθήκες του περιέχει τη θανατηφόρα ουσία τετροδοτοξίνη και για την προετοιμασία του απαιτείται ειδική άδεια και εκπαίδευση. Η ουσία προσβάλλει το νευρικό σύστημα και η δηλητηρίαση χαρακτηρίζεται «γρήγορη και βίαιη». Προκαλεί απώλεια αίσθησης γύρω από το στόμα, στη συνέχεια παράλυση και τελικά θάνατο.

Για το δηλητήριο του ψαριού αυτού δεν υπάρχει αντίδοτο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook