Έχει χάσει πάνω από το 40% από το υψηλό ρεκόρ του τον Δεκέμβριο

Κάτω από τα 12.000 δολάρια, που είναι χαμηλό επίπεδο τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε σήμερα η τιμή του Βitcoin χάνοντας 14%, καθώς αυξήθηκαν οι φόβοι για τη λήψη μέτρων από τις ρυθμιστικές Αρχές μετά από δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Νότιας Κορέας ότι η απαγόρευση συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα εξακολουθεί να αποτελεί μία επιλογή.

Ο νοτιοκορεατικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Yonhap ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Κιμ Ντονγκ-γιεόν δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει πακέτο μέτρων για να αντιμετωπίσει την «παράλογη» επενδυτική τρέλα για τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το Bitcoin έκανε βουτιά μετά την είδηση, υποχωρώντας κατά 13,6% στα 11.730 δολάρια στο χρηματιστήριο Bitstamp του Λουξεμβούργου. Μετά τη νέα πτώση, το bitcoin έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% από το υψηλό ρεκόρ των περίπου 20.000 δολαρίων που είχε φθάσει στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Reuters, αξιωματούχος της κινεζικής κεντρικής τράπεζας (PBOC) δήλωσε ότι οι Αρχές πρέπει να απαγορεύσουν τις κεντρικές συναλλαγές των ψηφιακών νομισμάτων καθώς και την παροχή σχετικών υπηρεσιών από άτομα και επιχειρήσεις. Το δημοσίευμα επικαλείται εσωτερικό υπόμνημα κυβερνητικής σύσκεψης, που είναι σε γνώση του Reuters. Στο υπόμνημα αυτό, το οποίο περιγράφει λεπτομέρειες από συζητήσεις που έγιναν σε σύσκεψη εποπτικών Αρχών του Διαδικτύου και άλλων αξιωματούχων την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της PBOC Παν Γκονγκσένγκ είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στις συναλλαγές εικονικών νομισμάτων και να αποτρέπει τη δημιουργία κινδύνων στην αγορά αυτή.

Οι εθνικές και τοπικές Αρχές πρέπει να απαγορεύουν τη διεξαγωγή κεντρικών συναλλαγών εικονικών νομισμάτων, το μεγαλύτερο των οποίων είναι το bitcoin, δήλωσε ο Παν. Πρέπει, επίσης, να απαγορεύουν σε άτομα ή ιδρύματα – όπως αυτά που παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού «πορτοφολιού» – να προσφέρουν δραστηριότητες για την αγορά αυτή, εγγυήσεις ή υπηρεσίες διακανονισμών για κεντρικές συναλλαγές των νομισμάτων.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές Αρχές απαγόρευσαν πέρυσι τις αρχικές προσφορές νομισμάτων, έκλεισαν τοπικά χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων και περιόρισαν τη δημιουργία bitcoin, αλλά η δραστηριότητα σε κρυπτονομίσματα συνεχίσθηκε μέσω εναλλακτικών διαύλων στην Κίνα, παρά τα μέτρα καταστολής. Οι Αρχές θα πρέπει, επίσης, να απαγορεύσουν σε εγχώριους και ξένους ιστότοπους και να κλείσουν τις εφαρμογές κινητών που παρέχουν υπηρεσίες για κεντρικές συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα, είπε ο Παν. Η Κίνα έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες πηγές δημιουργίας κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, αλλά ο Παν σημείωσε ότι οι Αρχές πρέπει να εργασθούν για να σταματήσει η πρακτική αυτή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook