Ίσως και την επόμενη εβδομάδα η μεταφορά του πλοίου – Τι εξήγγειλε για το λιμάνι στο Τυμπάκι και τι λέει ο νέος νόμος για τα μικρά λιμάνια της Κρήτης.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ηράκλειο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο υπουργός τόνισε πως σύντομα ίσως και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να απομακρυνθεί από τη Σούδα το πλοίο με τα εκρηκτικά που παραμένει εκεί από τις 25 Μαΐου 2017.

Υπενθυμίζεται πως το «MEKONG SPIRIT» που είχε αποπλεύσει από Τουρκία με προορισμό το Σούδαν, είχε εντοπιστεί από τις λιμενικές αρχές Κω – Ρόδου, με πλωτά περιπολικά να φέρει φορτίο εμπορευματοκιβωτίων με εκρηκτικές ύλες.

Μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Σούδας και από τότε παραμένει για λόγους ασφαλείας  σε προβλήτα της ναυτικής βάσης, χωρίς να έχει μέχρι τώρα γίνει καμία ενέργεια για την απομάκρυνση του επικίνδυνου φορτίου.

Αναφορικά με το εκρηκτικό φορτίο του Ηρακλείου ο υπουργός έσπευσε να δηλώσει: “Μεταφέραμε τα πυρομαχικά σε χρόνο – ρεκόρ”, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για τη διαφορά χειρισμού δύο πανομοιότυπων καταστάσεων στα λιμάνια τς Κρήτης.

Ακόμα και αν στη περίπτωση του «MEKONG SPIRIT», το πλοίο “φυλάσσεται” σε στρατιωτική βάση, ο χρόνος παραμονής του εκεί από την περασμένη άνοιξη είναι …επικίνδυνα πολύς.

Ο κ. Κουρουμπλής στάθηκε δε ιδιαίτερα στη χθεσινή μεταφορά των εκρηκτικών από το λιμάνι του Ηρακλείου τονίζοντας πως ο ΟΛΗ ανέλαβε την ασφαλή μεταφορά τους με δικό του ρίσκο.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στα τμήματα χερσαίας ζώνη των λιμανιών της Κρήτης, με αφορμή τις συζητήσεις που έχουν ήδη προχωρήσει με το δήμο Ηρακλείου, τονίζοντας πως θα παραχωρηθούν στους δήμους.

Επίσης ανέφερε πως με τον νέο νόμο λύνετι και η εκκρεμότητα για τα μικρά λιμάνια και το πού ανήκουν. “Πλέον τα μικρά λιμάνια στο νότιο τμήμα του Ηρακλείου είτε θα τα αναλάβουν οι δήμοι με τη δημιουργία λιμενικών ταμείων είτε ο ΟΛΗ”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος εξήγγειλε πως θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός λιμανιού στο Τυμπάκι καθώς νότια του νησιού υπάρχει πέρασμα πλοίων.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook