Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το τμήμα υγείας της Επιτροπής θα παρουσιάσει μια πρόταση μέσα στις επόμενες εβδομάδες για το συντονισμό του τρόπου με τον οποίο οι χώρες μετρούν την αξία των νέων φαρμάκων

To 2018 αναμένεται να είναι κρίσιμη χρονιά για την Ε.Ε., όσον αφορά στην εμπλοκή της στον καθορισμό της τιμής φαρμάκων, κάτι που αποτελεί έως τώρα ένα από τα θέματα ταμπού για τις χώρες, εκτιμά η ιστοσελίδα Politico.

Η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει στις 31 Ιανουαρίου ένα σχέδιο για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων αναφορικά με ένα βασικό στοιχείο των αποφάσεων τιμολόγησης των φαρμάκων: την αποκαλούμενη αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας (Health technology assessment -HTA). Υπάρχει μια ασυνήθιστη δυναμική για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι χώρες θα το υπογράψουν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το τμήμα υγείας της Επιτροπής θα παρουσιάσει μια πρόταση μέσα στις επόμενες εβδομάδες για το συντονισμό του τρόπου με τον οποίο οι χώρες μετρούν την αξία των νέων φαρμάκων. Η ΗΤΑ είναι ζωτικής σημασίας για τους διαμορφωτές πολιτικής, προκειμένου να αποφασίσουν πόσα χρήματα είναι διατεθειμένα να συστήματα υγείας να πληρώσουν για ένα φάρμακο. Ενώ οι χώρες της Ε.Ε. βασίζονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να καθοριστεί εάν ένα φάρμακο είναι ασφαλές, είναι λίγο πολύ μόνες τους όταν πρόκειται να αποφασίσουν πόσο αξίζει. 

ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook