Έντονη κριτική ασκήθηκε στη δημοτική αρχή με φόντο την αγορά οικοπέδων για την ανέγερση σχολείων στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ.

Το δημοτικό συμβούλιο σήμερα κλήθηκε να εγκρίνει την αγορά ακινήτων για την ανέγερση αφενός δημοτικού σχολείου στα Χωραφάκια Δ.Σ. Ακρωτηρίου και νηπιαγωγείου στα Περιβόλια του Δ.Ε. Θερίσου.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις από την πλευρά των δημοτικών παρατάξεων ήταν έντονες καθώς επέκριναν τον δήμο για μια ακόμα φορά για τη μέθοδο ΣΔΙΤ με την οποία θα κτιστούν τα σχολεία, κατηγορώντας ότι δίνει τα σχολεία σε ιδιώτες, ότι οι διαδικασίες γίνονται χωρίς να εμπλέκονται οι υπηρεσίες του δήμου κάνοντας λόγο ακόμα και για αδιαφάνεια και τέλος τονίζοντας ότι η εμπειρία από άλλες πόλεις έδειξε ότι δεν υπάρχουν οφέλη από τη διαδικασία ΣΔΙΤ. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή απάντησε σε όσα ειπώθηκαν κανοντας λόγο για ανακρίβειες και εκφράζοντας την έκπληξή της για τις αντιδράσεις αυτές όταν δρομολογείται κάτι που κανονικά θα χρειαζόταν πολλά περισσότερα χρόνια.

Οι τοποθετήσεις 

Αρμόδιος αντιδήμαρχος – Γιώργος Ξανθουδάκης

Δεν πρόκειται να παραδώσουμε στους εργολάβους το καινούριο σχολείο.  Η σύμβαση προβλέπει πολύ συγκεκριμένα πράγματα από τη ΣΔΙΤ, θα λειτουργούν σαν χωριστές σχολικές κοινότητες, γιατί ο εργολάβος με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ έχει και την καθαριότητα και τη φύλαξη και τη συντήρηση του σχολείου.

Νάνσυ Αγγελάκη 

Χρειάζονται οι επεκτάσεις των σχολείων αυτών. Καλό θα ήταν να υπήρχε προμελέτη από την τεχνική υπηρεσία του δήμου και όχι μόνο η μελέτη την οποία θα κάνει ο εργολάβος, ώστε να γνωρίζουμε τι εγκαταστάσεις θα γίνουν, τι αίθουσες κτλ. 

Άρης Παπαδογιάννης

Έχουμε πει και στο παρελθόν ποια είναι η θέση μας για τα ΣΔΙΤ. Συναινούμε με το θέμα.

Γιάννης Σαρρής

Το βασικό ζήτημα είναι η έλλειψη σχολικής στέγης. Όποιος παίζει με αυτό το ζήτημα παίζει με τις αγωνίες του κόσμου. Η ενημέρωση που είχαμε εμείς είναι ότι δεν είχε καμία ανάμειξη η τεχνική υπηρεσία του δήμου. Όλη η διαδικασία δεν γίνεται με τον τρόπο που πρέπει, δεν γίνεται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, δεν γνωρίζουμε πού βαδίζουμε. Δεν γνωρίζουμε για την κατάσταση των οικοπέδων. Να γίνει ξεκάθαρη και διαφανής και αυτή η διαδικασία που αφορά στα σχολεία. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο οικόπεδο δεν έχουμε αντίρρηση ώστε ο δήμος να έχει προετοιμαστεί και να έχει οικόπεδο για να χτίσει σχολείο. Υπάρχουν όμως αμφιβολίες για το πόσο “καθαρά” είναι τα οικόπεδα στη Νέα Κυδωνία. Στο γυμνάσιο και στο δημοτικό που θα γίνουν εκεί. Υπάρχει ένα πλέγμα που συσκοτίζει την όλη διαδικασία και μας κάνει επιφυλακτικούς για το κατά πόσο βαδίζουμε στον σωστό δρόμο. Όλη αυτή τη διαδικασία τη διαχειρίζονται έμπιστά σας πρόσωπα και όχι υπηρεσίες.

Νίκος Παπαντωνάκης

Προτιμούσατε στο παρελθόν τη λύση των κοντέινερ που τις κάνατε μόνιμες. Είναι επιλογή μνημονιακή να τα δώσουμε όλα στους ιδιώτες. Παραμερίζετε την τεχνική υπηρεσία τελείως και δίνεται σε ένα μόνο άτομο αυτή τη σοβαρή διαδικασία. Ρωτήστε όσους γνωρίζουν τι προβλήματα υπάρχουν με τα σχολεία που ανέλαβαν ιδιώτες. Ρωτήστε πόσα έβαλαν οι ιδιώτες από την τσέπη τους που έβαλαν μόνο 15% και τα υπόλοιπα ηταν από επιδοτήσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον μας. Μπορούν να βρεθούν χρήματα και να κοστίσει και πολύ λιγότερα. Εμείς συμφωνούμε να αγοραστούν τα οικόπεδα αλλά καταγγέλουμε το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια ο χανιώτικος λαός να φορτωθεί στους ώμους του χρήματα τα οποία πάνε σε ιδιώτες.

Σεραφείμ Ρίζος

Δεν είστε ο δήμαρχος που έφτιαξε σχολεία στα Χανιά, αλλά διεκδικείται τον ρόλο του δημάρχου που χρησιμοποίησε την επιτακτική ανάγκη της σχολικής στέγης για να χαρίσει τα σχολεία σε ιδιώτες και ιδιωτικοποιήσει τη σχολική στέγη. Δεν μας έχετε απαντήσει τόσους μήνες τώρα αν ο ιδιώτης θα πάρει τα σχολεία για την ψυχή της μάνας του. Από πού θα προέρχεται το κέρδος του; Δεν έχετε απαντήσει αν ο δήμος Χανίων θα του δίνει ενοίκιο και πόσο θα είναι αυτό. Γιατί στα αντίστοιχα σχολεία στην Αθήνα, πήρε στους ιδιώτες 10 χρόνια να τα χτίσουν και τώρα τους δίνουν ενοίκιο. Είστε μέρος του προβλήματος της σχολικής στέγης.

Τάσος Βάμβουκας

Μας κάνετε να φαινόμαστε κατηγορούμενοι που καταφέραμε να εντάξουμε κάτι που φαινόταν σαν όνειρο, ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ 40 εκατ. με 8 σχολεία, που αν ακολουθούσαμε την κλασική μέθοδο των προηγούμενων χρόνων θα έπρεπε να περιμένουμε πάνω από 60 χρόνια. Είναι δυνατόν να μιλάτε για σκοτεινές διαδρομές. Το θέμα ήταν πολιτικής διαχείρισης ζήτημα για να καταφέρουμε αυτό τον μεγάλο στόχο για τα Χανιά. Ήταν σε συνεννόηση με τη σχολική κοινότητα, τις επιτροπές α΄και β΄βάθμιας εκπαίδευσης. Όλοι οι συνεργάτες που έχω νομίμως υφίστανται και μπορούν να βοηθήσουν σε ένα έργο. Απαντώντας στον κ. Παπαντωνάκη να πω ότι οι Χανιώτες και οι δημότες από τη διαδικασία των ΣΔΙΤ δεν θα επιβαρυνθούν, αντιθέτως θα ελαφρυνθούν, δεν θα πληρώνουν τέλη για τη συντήρηση των σχολείων 25 χρόνια. Ως προς τον κ. Ρίζο βρίθει ανακριβιών ο λόγος του.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook