Γίνεται ενιαίο το πάγιο για όλες τις δημοτικές ενότητες των Χανίων εκτός μίας – Αυξάνονται οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου – Έρχεται περιβαλλοντικό τέλος στους λογαριασμούς

Ενιαία τιμή στο πάγιο του τιμολογίου της, αποφάσισε η ΔΕΥΑΧ για όλες τις δημοτικές ενότητες των Χανίων εκτός από μια περιοχή, όπως ενημέρωσε ο Γεν. Δ/ντης της ΔΕΥΑΧ, Κώστας Στεργιάννηςτο αποψινό δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Συγκεκριμένα, μειώνεται το πάγιο του νερού των Χανίων και του Ακρωτηρίου από 12 ευρώ σε 9 ευρώ. Σε όλες τις δημοτικές ενότητες πλέον του δήμου Χανίων το πάγιο θα ειναι 9 ευρώ, εκτός από τη δημοτική ενότητα Κεραμειών που το πάγιο είναι 5 ευρώ για ειδικούς λόγους. 

Επίσης το πάγιο η τιμή του τέλους αποχέτευσης για ακίνητο πάνω από 60τμ. από 6 ευρώ το τ.μ. μειώνεται σε 5,5 ευρώ.

Σε μετέπειτα χρόνο και βάσει των στοιχείων μελέτης θα υπάρχουν εξαιρέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή δομές φιλοξενίας πολιτών, πυροσβεστική κτλ.

Με τη μείωση του παγίου θα υπάρξει και μείωση των αναμενόμενων βεβαιωμένων εσόδων της επιχείρησης κατά 500.000 ευρώ. Και από την μείωση των τελών αποχέτευσης θα υπάρξει μείωση εσόδων για την επιχείρηση περίπου 5.500 ευρώ. 

Αυξάνονται οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου

Αποφασίστηκε να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου σε 1200 βάσει των κριτηρίων κατάταξης του κοινωνικού παντοπωλείου και του ΤΕΒΑ. Επίσης, αποφασίστηκε να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 15.000 ευρώ αιτούντων και ωφελουμένων της κοινωνικής πολιτικής Χανίων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΥΑΧ.

Έρχεται περιβαλλοντικό τέλος στους λογαριασμούς

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε από τη ΔΕΥΑΧ στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Χανίων, η τιμολόγηση πλέον γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες. Με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων η τιμολόγηση πλέον γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες. Αναλύεται το κόστος σε χρηματοοικονομικό, σε περιβαλλοντικό και φυσικού πόρου. Τα δυο τελευταία δημιουργούν το περιβαλλοντικό τέλος που μόλις αρχίσει να επιβάλλεται θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο. Δεν έχει καθοριστεί ακόμα από την Αποκεντρωμένη πόσο θα είναι το περιβαλλοντικό κόστος και πόσο το κόστος φυσικού πόρου. Η κατεύθυνση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων είναι για ίδια τιμή νερού σε όλη την επικράτεια του δήμου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook