Ο ανήλικος θα δέχεται καθημερινά ψυχιατρική υποστήριξη – Για δικαίωση κάνει λόγο o δικηγόρος της οικογένειας, Αλέξης Κούγιας

Τον εγκλεισμό του 15χρονου από τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης που σκότωσε τον 14χρονο φίλο του τον Ιούνιο του 2016 αποφάσισε το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάστηκε σήμερα η απόφαση κεκλεισμένων των θυρών. 

Το Δικαστήριο αποφάσισε τον εγκλεισμό του δράστη στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου μέχρι την ηλικία των 21 ετών καθώς και καθημερινή ψυχιατρική υποστήριξη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα έγινε σε έντονα φορτισμένο κλίμα. Στην αίθουσα του δικαστηρίου παρέστησαν μόνο οι 13 μάρτυρες, δηλαδή οι γονείς του θύματος και του δράστη και ανήλικοι, φίλοι των δύο παιδιών. 

Κατά την άφιξη του 15χρονου δράστη στο δικαστήριο σημειώθηκε ένταση με τους συγγενείς του θύματος να προπηλακίζουν και να εκτοξεύουν μπουκάλια εναντίον του. 

Σε δηλώσεις του έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, ο θείος του θύματος ανέφερε ότι οι γονείς είναι σε τραγική κατάσταση, καθώς, όπως είπε αναβιώνει εκείνη η μέρα του Ιουνίου του 2016.

«Ακόμη πιο δύσκολη ήταν η κατάσταση όταν ήρθαν απέναντι από τον καθ’ ομολογίαν δράστη. Υπήρχε ένταση», τόνισε.

Όπως ανέφερε, οι συγγενείς του 14χρονου θύματος, ελπίζουν σε μια δικαίωση και σε μια ηθική ικανοποίηση. «Για μένα προσωπικά παραδειγματική τιμωρία θα ήταν τα ισόβια. Άλλο όμως τι θέλω εγώ και άλλο τι θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη», σημείωσε. Μάλιστα, όπως δήλωσε, παρά τους περιοριστικούς όρους, ο δράστης (μαζί με την οικογένεια του) έχει μεταβεί αρκετές φορές στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο θείος του 14χρονου θύματος, ο δράστης φέρεται να είπε στο δικαστήριο ότι πηγαίνει κανονικά στο σχολείο και τακτικά στο γυμναστήριο και στην εκκλησία.
Φίλος της οικογένειας, δήλωσε επίσης την ανησυχία του για την περίπτωση να συναντηθούν κάποια στιγμή τυχαία ο δράστης με τον δίδυμο αδερφό του θύματος.

«Κυκλοφορεί έξω, πάει γυμναστήριο, στις καφετέριες, δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό, είναι αδιανόητο», τόνισε. Σε ό,τι αφορά το κλίμα στην περιοχή της Γέφυρας, ανέφερε ότι δεν μιλάει κανείς.

«Δεν θέλουν να μιλήσουν. Να πουν τι; Ο πόνος που αισθάνεται η μάνα και ο πατέρας είναι μεγάλος», τόνισε, ενώ σε σχέση με την επικείμενη απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε: «Δεν μπορείς να βρεις δίκιο, δεν υπάρχει δίκιο. Και ισόβια να φάει ένας άνθρωπος δεν υπάρχει δίκιο».

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο πατέρας του 14χρονου θύματος, Μαργαρίτης Νάτσος δήλωσε πως «η Δικαιοσύνη έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει, από εκεί και πέρα ας τιμωρηθούν από κάποιον άλλο, ίσως τον Θεό». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ανήλικος δεν μετάνιωσε, αλλά δήλωσε στο δικαστήριο πως δεν θυμάται τίποτα. «Πέρασε καιρός, δεν θυμάμαι τι έγινε», είπε ο νεαρός στο Δικαστήριο, σύμφωνα με τον κ. Νάτσο. «Ο γιος μου ξεγελάστηκε, τον θεωρούσε φίλο. Εγώ δεν κοιμάμαι, οι γονείς του κοιμούνται μια χαρά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Αλέξης Κούγιας, ως δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, δήλωσε: «Η απόφαση ελήφθη από το Δικαστήριο μετά από μία πολύ δύσκολη διαδικασία, με ιδιαιτερότητες και απ’την πλευρά της οικογένειας του θύματος και απ’την πλευρά της οικογένειας του δράστη».

«Η απόφαση διόρθωσε κάτι το οποίο ήταν πρωτοφανές. Μέχρι σήμερα ένας ανήλικος δολοφόνος ήταν ελεύθερος. Είχε ανατεθεί η επιμέλειά του στους γονείς του, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είχαν φροντίσει να έχει τη σωστή αγωγή. Σήμερα με τη δικαστική απόφαση ανετράπη εντελώς αυτό το καθεστώς», τόνισε ο δικηγόρος και κατέληξε.

«Υπήρξε μια δικαίωση της οικογένειας του θύματος, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ζήσουν αυτόν τον εφιάλτη να είναι ελεύθερος ο δολοφόνος του παιδιού τους. Εάν δεν αλλάξει η απόφαση από το Εφετείο, ο νεαρός θα ακολουθήσει τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου, ώστε να βελτιωθεί η προσωπικότητά του και στα 21 του να είναι ένας χρήσιμος πολίτης για την κοινωνία».

Το χρονικό

Ο 14χρονος είχε βγει εκείνο το μοιραίο βράδυ του Ιουνίου έξω με τον φίλο του αλλά δεν επέστρεψε στο σπίτι του. Οι γονείς ανησύχησαν και νωρίς το πρωί, αφού μάλιστα το άλλο αγόρι είχε γυρίσει στο σπίτι του, δήλωσαν την εξαφάνιση του γιου τους στην Αστυνομία.

Το αγόρι εντοπίστηκε περίπου στις 11:00-11:30 νεκρό, έξω από το γυμναστήριο της Γέφυρας και κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές. Από την εξέταση του ιατροδικαστή διαπιστώθηκε ότι έφερε δύο τραύματα στο λαιμό, εκ των οποίων το ένα ήταν και το θανάσιμο. 

Επίσης είχε τραύματα στα χέρια που μαρτυρούν ότι προσπάθησε να αμυνθεί σε όποιον του επιτέθηκε.

Ο 14χρονος τότε δράστης ομολόγησε το έγκλημα και ανέφερε ότι σκότωσε τον φίλο του επειδή δεχόταν από το θύμα μειωτικές και προσβλητικές φραστικές επιθέσεις, σχετικά με το τρακτέρ της οικογένειάς του.

voria.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook