Η μελέτη μόλις λάβει τις εγκρίσεις μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή χωρίς χρονική παράταση διατήρησης αυθαίρετων κατασκευών – Η σύσκεψη με τον  Γ.Γ. Λιμένων στο Δημαρχείο Χανίων 

Δεν υπάρχει θέμα χρονικών παρατάσεων στην διατήρηση αυθαιρέτων κατασκευών στα λιμάνια και στο ενετικό λιμάνι Χανίων, από την στιγμή που θα υπάρχει έτοιμη και εγκεκριμένη μελέτη.

Η διευκρίνιση αυτή αναμένεται να δοθεί και γραπτά μέσω εγκυκλίου, μετά τον νέο Νόμο που αφορά στις κατασκευές εντός περιοχών δικαιοδοσίας των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης Λιμένων.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά την σημερινή σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων με την συμμετοχή του Γ.Γ. Λιμένων Χρήστου Λαμπρίδη, του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα, στελεχών του δήμου και του υπουργείου και με την παρουσία της Βουλευτού Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλιας Βαγιωνάκη.

Το θέμα προέκυψε επειδή ο Νόμος ορίζει ρητά και κατηγορηματικά πως  οι φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης Λιμένων, στις περιοχές δικαιοδοσίας των οποίων υφίστανται κατασκευές (σκίαστρα, τέντες, πέργκολες), που υλοποιήθηκαν χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής, οφείλουν εντός χρονικού διαστήματος ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος, (έως τέλος Νοεμβρίου 2018) να εκπονήσουν μελέτες, για την υλοποίηση νέων κατασκευών, με συγκεκριμένα  κριτήρια.

Επίσης ορίζει πως οι αυθαίρετες κατασκευές που ήδη υπάρχουν (και στο ενετικό λιμάνι Χανίων) πρέπει να έχουν καθαιρεθεί μέχρι τέλη Νοεμβρίου 2019 και να αντικατασταθούν από τις νέες που θα ορίσει η μελέτη. Μέχρι τότε αναστέλλονται τα πρωτόκολλα κατεδάφισης και τα πρόστιμα, ενώ εντός αυτών των δύο ετών μπορεί να παραχωρηθεί άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου στους καταστηματάρχες.

Εκείνο που διευκρινίστηκε και σήμερα, είναι πως από την στιγμή που ένας φορέας, όπως ο Δήμος Χανίων, θα έχει έτοιμη και εγκεκριμένη μελέτη, μπορεί άμεσα να προχωρήσει στην εφαρμογή της χωρίς να ισχύει η παράταση για καθαίρεση των αυθαιρέτων κατασκευών μέχρι τέλη Νοεμβρίου 2019.

«Ο νόμος δεν βάζει κανένα εμπόδιο στην διαδικασία του Δήμου Χανίων η οποία είναι προς την σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο κ.Λαμπρίδης, επισημαίνοντας πως «ο νόμος δεν δίνει υποχρεωτική παράταση δύο χρόνων, ο νόμος λέει ότι δύναται….»

 

Από την πλευρά του ο κ.Βάμβουκας , ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα και του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, ανέφερε ότι  «συνεχίζουμε την πολιτική που είχαμε για να μπει τάξη στο λιμάνι…….Είμαστε στο τέλος νέας μελέτης που πιστεύω ότι έχει βρει σύμφωνους τους περισσότερους…..»

Σε ότι αφορά για το εάν  όλα θα είναι έτοιμα για εφαρμογή της μελέτης από το φετινό καλοκαίρι, ο Δήμαρχος Χανίων είπε: « Δεν είμαι βέβαιος για το αν θα είναι έτοιμα, γιατί υπάρχει μια διαδικασία που έχει διάφορα στάδια….Αν όμως αφήσουν οι επαγγελματίες την διαδικασία να προχωρήσει απρόσκοπτα, που νομίζω ότι είναι το συμφέρον τους, νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και από αυτό το καλοκαίρι….»

Επίσης ο κ.Βάμβουκας ανέφερε ότι και φέτος θα εφαρμοστεί η πολιτική που είχε γίνει και πέρυσι με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να δίνει άδειες μόνο στα καταστήματα που δεν έχουν αυθαίρετες κατασκευές, ενώ για τους υπολοίπους θα πέφτουν πρόστιμα από το Λιμεναρχείο.

Πάντως το επόμενα βήματα του Δήμου θα είναι η οριστικοποίηση της μελέτης, η λήψη εγκρίσεων και της απόφασης του Υπουργού προκειμένου να τεθεί  προς εφαρμογή.

 

Για το ίδιο θέμα η Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά  που τίθεται σε νομική βάση για να λυθεί αυτό το ζήτημα και να μπει μια τάξη. «Είναι καθαρό το ότι όπου υπάρχουν μελέτες και εδώ υπάρχουν, θα εφαρμοστούν» κατέληξε.

 

Στο μεταξύ στην διάρκεια της σύσκεψης ο Δήμαρχος Χανίων έθεσε στον ΓΓ Λιμένων και το αίτημα της επέκτασης της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Δήμου, προς ανατολικά (μέχρι το λιμανάκι της Αγ. Κυριακής και τον Βιολογικό καθαρισμό) και προς δυτικά (στο τμήμα από το παλιό λιμάνι μέχρι το λιμανάκι της Νέας Χώρας).

Ο κ.Λαμπρίδης ανέφερε πως το Υπουργείο θα συνδράμει και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθούν οι σχετικές αδειοδοτήσεις.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook