Χωρίς ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες παραμένουν οι αγροφύλακες, ο οποίοι μετά την κατάργηση της Αγροφυλακής έχουν αποσπαστεί στις Δασικές υπηρεσίες, ενώ τα δάση μας καίγονται και αγροτική ασφάλεια παραμένει χαμηλή. Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στην αρμοδιότητα του οποίου περιήλθε η υπηρεσία, αλλά και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χ. Παπουτσή.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι «με το νόμο 3938/2011 (ΦΕΚ 61 A\’/31.3.2011) καταργήθηκε η ιδρυθείσα με το ν.3585/2007 Ελληνική Αγροφυλακή με τις Υπηρεσίες της σε όλη τη Χώρα, ενώ καταργήθηκαν όλες οι οργανικές θέσεις όλων των κατηγοριών του προσωπικού της με την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετάταξης». Και συνεχίζει ότι «ως εκ τούτου, το μόνιμο προσωπικό της Αγροφυλακής, που υπηρετούσε κατά την έναρξη ισχύος του νόμου 3938 στις περιφερειακές Υπηρεσίες και στην Αγρονομική Ακαδημία της Ελληνικής Αγροφυλακής, μετατάχθηκε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του κράτους για τη στελέχωση των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, τοποθετείται δε ανάλογα με τα προσόντα και τις υπηρεσιακές ανάγκες, με πράξη του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην εγγύτερη, στον τόπο διαμονής του, Δασική Υπηρεσία. Επιπλέον, το προσωπικό που υπηρετούσε στο Αρχηγείο Ελληνικής Αγροφυλακής μετατάχθηκε ανάλογα με τα προσόντα και τις υπηρεσιακές ανάγκες στην Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ».

Ωστόσο, τονίζει ότι «το προσωπικό της πρώην Αγροφυλακής παραμένει αναξιοποίητο στις Δασικές υπηρεσίες, ενώ οι πρώην αγροφύλακες, που συνεχίζουν να πληρώνονται, δεν γνωρίζουν ακριβώς το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους». Υπογραμμίζει δε ότι «οι εν λόγω υπάλληλοι παραμένουν χωρίς ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες τη στιγμή μάλιστα που τα δάση μας συνεχίζουν να καίγονται, ενώ η προστασία της αγροτικής ασφάλειας παραμένει ελλιπής».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «μεταξύ άλλων, και παρά το γεγονός ότι δεν εκπλήρωσε στο ακέραιο την αποστολή της, η Αγροφυλακή συνέβαλε σ’ επίπεδο εντοπισμού και έγκαιρης κατάσβεσης πυρκαγιάς, επικουρώντας το Πυροσβεστικό Σώμα, ή σ’ επίπεδο ενημέρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας για καλλιέργειες ναρκωτικών, σύμπραξης στην εξάλειψη των παράνομων χωματερών και στην αποτροπή της μόλυνσης των υδάτων, αλλά και η υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και ενίσχυση του αγροτουρισμού».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν «έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετατάξεων των υπαλλήλων της Αγροφυλακής στις Δασικές Υπηρεσίες», καθώς και «πόσοι έχουν μεταταχθεί έως σήμερα και πόσοι εκκρεμούν ακόμη». Επιπλέον, ζητά ενημέρωση σχετικά με το«ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος, η αποστολή και οι αρμοδιότητες των μεταταγμένων υπαλλήλων της Αγροφυλακής στις νέες τους υπηρεσίες», όπως και «σε ποιους τομείς απασχολούνται», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να υπάρξει «στρατηγική για την αξιοποίηση του προσωπικού». Τέλος, ζητά διευκρινήσεις σχετικά «με ποιο τρόπο και από ποιες υπηρεσίες εξυπηρετείται σήμερα η αποστολή της πρώην Αγροφυλακής».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook