Εναρξη των πανελλαδικά συντονισμένων κινητοποιήσεων στην Κρήτη μεταξύ 22 και 28 Γενάρη. 

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών Συλλόγων, την Πέμπτη 18 Γενάρη στο Ρέθυμνο, στη βάση των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που αποφάσισε την έναρξη των πανελλαδικά συντονισμένων κινητοποιήσεων στην Κρήτη μεταξύ 22 και 28 Γενάρη.

“Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, μετά τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, πλάι σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, οργάνωσε συσκέψεις σε χωριά της περιοχής, κι αφού ενημέρωσε τους μικρομεσαίους αγρότες για τα παλιά και νέα μέτρα που μας χτυπάνε, αποφασίστηκε να βγούμε στο μπλόκο του αγώνα, στα πλαίσια του παγκρήτιου και πανελλαδικού συντονισμού. 

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες των Αστερουσίων να δώσουν μαζικό και δυναμικό ξεκίνημα στο μπλόκο Πραιτωρίων, Τετάρτη 24 Γενάρη.

Η μάχη αυτή για επιβίωση, μάχη που δε σταματήσαμε ποτέ, στρέφεται ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, των μνημονίων, των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, που μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα.

Απέναντι στο μπλόκο θα βρίσκονται κι αυτή τη φορά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την ΚΑΠ, που ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, τα μονοπώλια και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν’ αρπάξουν τη γη και το βιός μας.

Καλούμε αγωνιστικά στο πλευρό μας τους συμμάχους μας, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, αιτήματα και στόχους. 

Με το που ανακοινώθηκε ότι ξεκινάμε νέες κινητοποιήσεις άρχισε η επίθεση ενάντια στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Σ’ αυτή την επίθεση συμμετέχουν η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα που δε θέλουν τέτοιου είδους αγώνες, ΜΜΕ που εξυπηρετούν ύποπτες μεθοδεύσεις, εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών. Ξανακούμε τα γνωστά προβοκατόρικα περί «κομματικών κινητοποιήσεων», περί «παρέας του Μπούτα», κ.ά. Τέτοια παρόμοια, που θα ακουστούν τις επόμενες μέρες, στόχο έχουν να συκοφαντήσουν το αγροτικό κίνημα, να υπονομεύσουν τα μπλόκα, να υποκινήσουν κοινωνικό αυτοματισμό κατά των αγωνιζόμενων αγροτών. Την περιμέναμε αυτή την επίθεση, δε μας φοβίζει. Με την αλληλεγγύη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα την αντιμετωπίσουμε. 

Όμοια θα αντιμετωπίσουμε τους υπονομευτές του κινήματος, τους «βαστάζους» του αγροτοσυνδικαλισμού που είναι ταγμένος στην υπηρεσία των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών, τους ανθρώπους των Ενώσεων, των εμποροβιομήχανων και των εφοπλιστών. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν αποκλείει κανένα μικρομεσαίο αγρότη από τις κινητοποιήσεις, αρκεί να συμφωνεί με το πλαίσιο αιτημάτων, το οποίο έχει διαμορφωθεί και καθοριστεί σε συνελεύσεις των οργάνων του και μετά από διεξοδική και γόνιμη συζήτηση στα χωριά. Όμως, δεν πρόκειται να δεχτεί «ενότητα» με ξεκρέμαστες ομάδες, οι οποίες, σύμφωνα με τα αιτήματα που προβάλλουν, αλλά με την παλιότερη δράση τους, νοιάζονται μόνο για τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών, που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Όλοι αυτοί, το προηγούμενο διάστημα, που το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει συνεχή και πολύμορφη δράση, ήταν εξαφανισμένοι, και εμφανίζονται κάθε φορά που ξεκινάμε πανελλαδικές κινητοποιήσεις για να τις ξεστρατίσουν, να τις υπονομεύσουν.

ΜΠΛΟΚΟ ΠΡΑΙΤΩΡΙΩΝ

Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα και δίκαια, και αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Παλεύουμε για:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
  • Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
  • Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.” 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook