Την ανάγκη χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στους εκπροσώπους της τρόικας στην περίπου δίωρη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος και το δημοσίευμα στο in.gr, το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό και έγινε συζήτηση σε βάθος.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τις ίδιες πληροφορίες επικροτούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος που παρατηρείται στη διάρκεια των τελευταίων μηνών (fast track, υπηρεσία Μιας Στάσης, επενδυτικός νόμος, επιτάχυνση ΕΣΠΑ κλπ.).

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη, εκτός όλων των άλλων, να ενισχυθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα, όπως είπε, είναι να έρθει η ανάπτυξη.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας συμφώνησαν και ο υπουργός παρουσίασε τρεις βασικούς άξονες για την ενίσχυση της ρευστότητας:

- Πρώτον να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 3,5 δις ευρώ που με χαμηλότοκα δάνεια θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. Στο σημείο μάλιστα αυτό οι εκπρόσωποι της τρόικας είπαν ότι θα συμβάλλουν και οι ίδιοι για να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα.

- Δεύτερον, τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας με δημόσια και επενδυτικά κεφάλαια

- Τρίτον, την κινητοποίηση ξένων επενδυτικών τραπεζών για να χρηματοδοτήσουν δικές τους επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα