«Κλείδωσε την πόρτα του γραφείου και…»

Η πρώτη φορά που έπεσε θύμα παρενόχλησης στον εργασιακό της χώρο ήταν από τον διευθυντή της
Το ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης δύο φορές, μια από προϊστάμενό της και μία από πολιτικό, ο οποίος ήταν κορυφαίος υπουργός, εξομολογήθηκε, για πρώτη φορά, η Έλλη Στάη, ενώ μίλησε και για τα σεξιστικά σχόλια που δέχθηκε στον χώρο εργασίας της.

Η δημοσιογράφος ήταν μία από τις τέσσερις διάσημες Ελληνίδες που μίλησαν, το βράδυ της Πέμπτης, στην εκπομπή Αυτοψία και τον Αντώνη Σρόιτερ για το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης στην επαγγελματική καθημερινότητα, στη σκιά του σκανδάλου Weinstein που συγκλονίζει το Hollywood.

Η πρώτη φορά που η Έλλη έπεσε θύμα παρενόχλησης στον εργασιακό της χώρο ήταν από τον διευθυντή της. «Μου ανέθεσε από τις πρώτες κιόλας μέρες, παρόλο που ήμουν νέα ακόμα, να κάνω σπουδαία πράγματα, μεγάλες συνεντεύξεις. Εγώ τις έφερνα εις πέρας και ήμουν πολύ ευτυχής, έλεγα “βρήκα δρόμο, αναγνωρίζεται η αξία μου”. Αυτό συνεχίστηκε για δύο – τρεις μήνες, ώσπου άρχισα να δέχομαι κάποιες προσκλήσεις να πιούμε καφέ και τα λοιπά. Μέχρι εκεί ήταν καλά… Μία μέρα με φώναξε στο γραφείο του να μιλήσουμε για την δουλειά, κλείδωσε την πόρτα και μου επιτέθηκε σωματικά κατευθείαν! Είπα “αν δεν ξεκλειδώσετε τώρα την πόρτα, θα πατήσω τις φωνές, θα ουρλιάξω!”. Άνοιξε την πόρτα και βγήκα έξω», περιέγραψε, συμπληρώνοντας ότι μετά το συμβάν εκείνος την παραγκώνισε από την δουλειά. Έτσι, αποφάσισε να φύγει και, μετά από ένα μήνα, της τηλεφώνησαν να πάει να πληρωθεί και της διεμήνυσαν πως, αν δεν γυρίσει πίσω, δεν θα βρει πουθενά αλλού δουλειά! 

Η δημοσιογράφος δέχθηκε παρενόχληση και από συνεντευξιαζόμενο: «Εχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από παλαιό πολιτικό, πολύ μεγάλο όνομα, ο οποίος μου την έπεσε κανονικά μέσα στο γραφείο! Κι εκεί σηκώθηκα κι έφυγα, η συνέντευξη δεν έγινε. Στην ψύχρα, στην απόλυτη ψύχρα! Είχα αναρωτηθεί και είπα ότι για να το κάνει αυτό σημαίνει ότι το κάνει συνέχεια. Θα πρέπει να το έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, δεν το έκανε σε μένα πρώτη φορά. Αν με ρωτήσεις αν τον έβλεπα έκτοτε και του μιλούσα του μεγάλου αυτού πολιτικού, βεβαίως, όταν τον συναντούσα έξω του μιλούσα, δεν τίθεται θέμα. Μαζεύτηκε, αλλά δεν τον εκτιμούσα πια καθόλου, ούτε σαν πολιτικό. Είχα πια πλήρη εικόνα. Για μένα δεν υπήρχε ως πολιτικός, γιατί δεν μπορεί να είσαι καλός πολιτικός όταν έχεις αυτές τις συμπεριφορές. Αποκλείεται, δεν μπορείς να είσαι».

Τέλος, μιλώντας για την παρενόχληση που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα στο χώρο της δημοσιογραφίας, ανέφερε ότι καθημερινά γινόταν αποδέκτης σχολίων για την εξωτερική της εμφάνιση, τα οποία την έκαναν να νιώθει άβολα. «Το πρώτο πράγμα που αντιμετώπισα στην πρώτη εφημερίδα που πήγα και δούλεψα, ήταν ο ήχος όταν πέρναγα των σχολίων των ανδρών. Τότε ήμασταν πολύ λίγες οι νέες γυναίκες στις εφημερίδες, έκαναν σχόλια για το σωματότυπό μου, ήταν προφανές αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να σου πω τι ακριβώς άκουγα, μία λέξη άκουγα. Άστο τώρα… Όμικρον στην καθαρεύουσα… Άκουγα σχόλια για τα οπίσθιά μου! Είναι πάρα πολύ απλό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε αυτά τα σχόλια ήταν με το να τα αγνοεί και να προσπαθεί να αποδεικνύει πως άξιζε σε αυτή τη δουλειά και, μάλιστα, περισσότερο από εκείνους.

Δείτε στο βίντεο όσα είπε η δημοσιογράφος: 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook