Τεράστιο το πρόβλημα με τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες – Δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο ιδιοκτησιακό είπε ο Υπ. Περιβάλλοντος

Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το  ΤΕΕ/ΤΔΚ και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με κεντρικό ομιλητήτον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. 

Θέμα της ομιλίας του κ. Σταθάκη ήταν «Ελεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, προοπτική και ζητήματα εφαρμογής του νέου νόμου», ενώ ακολούθησε συζήτηση για θέματα εφαρμογής του νέου νόμου, με εκπροσώπους του Υπουργείου, ώστε να επισημανθούν ζητήματα, τυχόν προβλήματα και ορθές πρακτικές που αφορούν στην εφαρμογή του.

Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση, είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υποστηρίζοντας πως με τον νόμο απλοποιείται η αδειοδότηση των οικοδομών και ταυτόχρονα διαχωρίζονται αυτοί που ελέγχουν τα κτίσματα από αυτούς  που αδειοδοτούν.

«Η αδειοδότηση παραμένει στις πολεοδομίες , ο έλεγχος στην διάρκεια κατασκευής του κτιρίου, γίνεται με ευθύνη των μηχανικών και με ελεγκτές, πάλι ιδιώτες μηχανικούς που είναι στο μητρώο των ελεγκτών, και μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου, οι αυθαιρεσίες, τα πρόστιμα και οι κατεδαφίσεις, περνούν την Περιφέρεια» είπε ο κ. Σταθάκης.

Σε ότι αφορά στα αυθαίρετα, μιλώντας για παράταση 30 ετών, είπε πως «εισάγονται εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια προκειμένου τα πρόστιμα να προσαρμοστούν στις δυνατότητες ενός νοικοκυριού, να διατηρήσει το αυθαίρετο για την περίοδο αυτή και απαντά σε ρυθμίσεις που αφορούν σε προβλήματα αυθαιρέτων κτισμάτων».

Να σημειωθεί πως σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου οικιστών εκτός σχεδίου πόλεως ν.Ηρακλείου Μιχάλης Βλαχάκης, έθιξε το πρόβλημα εξαίρεσης των εξ αδιαιρέτου οικοπέδων από την ρύθμιση για τα αυθαίρετα ζητώντας την επαναφορά της προηγούμενης ρύθμισης.

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης είπε πως «δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο ιδιοκτησιακό ζήτημα, είναι θέμα που ξεπερνά τα όρια του νόμου ανήκει σε άλλο σύστημα δικαίου και θεωρούμε ότι ο νόμος θα έπεφτε αν λύναμε τα ιδιοκτησιακά…. Καλούμε τις οικογένειες που έχουν πρόβλημα συνιδιοκτησιών να προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να προσυπογράψουν τις ρυθμίσεις και να είναι ευνοικές για την παράταση του αυθαίρετου» 

Νωρίτερα ο κ. Μιχάλης Βλαχάκης σε δηλώσεις του είχε τονίσει πως το πρόβλημα αφορά την πλειοψηφία των αυθαιρέτων λέγοντας χαρακτηριστικά «εάν έχουμε 30.000 αυθαίρετα στο Ηράκλειλ, τα 20.000 δεν μπορούν να τακτοποιηθούν».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας δήλωσε πως η πολιτεία και οι δήμοι έχουν ευθύνες διότι δεν έχουν τακτοποιήσει ζητήματα επεκτάσεως σχεδίων πόλεως , η κατάσταση βελτιώνεται αλλά πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην ανέγερση αυθαιρέτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook