Γαλλικό αεροσκάφος Mirage που ανήκει στη δύναμη του ΝΑΤΟ συγκρούστηκε στον αέρα με λιθουανικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος, στη διάρκεια μιας άσκησης, με αποτέλεσμα τη συντριβή του δεύτερου.

Οι λιθουανοί πιλότοι του τσεχικής κατασκευής L39 εκτινάχθηκαν με ασφάλεια, ενώ το γαλλικό μαχητικό προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στη Λιθουανία.

Η πρεσβεία της Γαλλίας ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις λιθουανικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για να διακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες της σύγκρουσης.

«Ένα λιθουανικό στρατιωτικό αεροσκάφος L-39 συγκρούστηκε εν πτήσει με ένα γαλλικό Mirage. Οι δύο λιθουανοί πιλότοι έκαναν χρήση των εκτοξευόμενων καθισμάτων τους και βρέθηκαν σώοι και ασφαλείς. Το γαλλικό αεροσκάφος μπόρεσε να προσγειωθεί», δήλωσε η Λέβα Γκουλμπινιένε, αξιωματούχος στη βάση του NATO στη Σιαουλιάι, στη βόρεια Λιθουανία.

Η Λιθουανία δεν διαθέτει επαρκείς αεροπορικές δυνάμεις για να επιτηρεί τον εναέριο χώρο της, καθώς διαθέτει περίπου 20 αεροσκάφη.

Στην αποστολή αυτή συμβάλλουν οι άλλες χώρες-μέλη της Συμμαχίας. Η Γαλλία, η οποία επέβλεπε το βαλτικό εναέριο χώρο το 2007 και το 2009, εκτελεί και σήμερα την αποστολή αυτή.