Στο Ρέθυμνο παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που έχουν ανάγκη να διδαχτούν την ελληνική ως ξένη/δεύτερη γλώσσα εξαιτίας και της πολυεθνικής, πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής σύνθεσης της τοπικής κοινωνίας.

Στο Ρέθυμνο παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που έχουν ανάγκη να διδαχτούν την ελληνική ως ξένη/δεύτερη γλώσσα εξαιτίας και της πολυεθνικής, πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής σύνθεσης της τοπικής κοινωνίας.

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ), ανταποκρινόμενο στα αιτήματα πολιτών και φορέων, συμμετέχει στη διοργάνωση προγραμμάτων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για ενήλικες  μετανάστες που κατοικούν και εργάζονται στο Νομό Ρεθύμνου. 

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων συνεργάζονται, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ο Δήμος Ρεθύμνου (Τμήμα Παιδείας & Τοπικές Κοινότητες Παγκαλοχωρίου και Χαμαλευρίου), η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου (Αρσάνιο Γυμνάσιο) & ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Ρεθύμνου. 

Στόχοι των προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής σε ενήλικες μετανάστες είναι:

  • να αναπτύξουν οι εκπαιδευόμενοι τις βασικές γλωσσικές δεξιότητες που τους είναι απαραίτητες ώστε να ανταποκρίνονται σε πρακτικές ανάγκες επικοινωνίας
  • να ενισχυθούν οι κοινωνικές και (δια)πολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την επίτευξη αμοιβαίας πολιτισμικής κατανόησης
  • να διευκολυνθεί η ενεργός κοινωνική ένταξη των μεταναστών που παρακολουθούν το πρόγραμμα καθώς και των οικογενειών τους
  • να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις ελληνομάθειας που τους δίνουν πρόσβαση στη σχετική πιστοποίηση. 

Τα προγράμματα λειτουργούν στο Ρέθυμνο (Κεντρική Δομή Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ) & στο Σφακάκι Δήμου Ρεθύμνου (5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου). 

Η έναρξη των προγραμμάτων έγινε το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης, 17/01/2018, στο 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου (Αρσάνιο Γυμνάσιο), με την παρουσία του κ. Γεωργαλή Γεωργίου Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου για θέματα Παιδείας και Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, του κ. Δρυγιαννάκη Μάρκου Προέδρου Τοπικής Κοινότητας Παγκαλοχωρίου, του κ. Σερλή Δημητρίου Προέδρου Τοπικής Κοινότητας Χαμαλευρίου, της κ. Πετρακάκη Αναστασίας Αναπληρώτριας του Διευθυντή Δ.Δ.Ε. Ρεθύμνου, της κ. Βασιλάκη Χαράς μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου, της κ. Πατατριανταφύλλου Ειρήνης Διευθύντριας του 5ου Γυμνασίου και των στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης κ. Δαράκη Μιχαήλ, κ. Πίτερη Χαράλαμπου και κ. Σωτηροπούλου Ελένης. 

Μετά από τους χαιρετισμούς και τη σύντομη ενημέρωση πραγματοποιήθηκαν εξατομικευμένα διαπιστωτικά τεστ ανίχνευσης της ελληνομάθειας, για όλους τους συμμετέχοντες, από τους εκπαιδευτές κ. Παλιεράκη Νικόλαο, κ. Μαυροτσουπάκη Βικτώρια & κ. Φραγκιουδάκη Σταύρο, προκειμένου να γίνει η αρχική εκτίμηση του βαθμού κατοχής της ελληνικής γλώσσας και η κατάταξη των ενδιαφερόμενων μεταναστών σε τμήματα αντίστοιχου επιπέδου.

Εκπρόσωποι των μεταναστών υποστήριξαν τη διαδικασία, ως μεταφραστές – διαμεσολαβητές,  και παράλληλα εξέφρασαν τις ευχαριστίες προς τους φορείς, διαβεβαιώνοντας ότι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook