Ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αντίστοιχα, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, μετά την αποτυχία του μέτρου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

“Η κυβέρνηση παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τη διαφωνία των οργανώσεων του κλάδου και την αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, προχώρησε στην επιβολή του ειδικού φόρου στο κρασί, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις μας ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για τα αναμενόμενα έσοδα, ότι θα αυξηθεί η παράνομη διακίνηση, ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και αθέμιτου ανταγωνισμού για τα νομίμως λειτουργούντα οινοποιεία και ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα ένας αναπτυσσόμενος και με καλές προοπτικές κλάδος της αγροτικής οικονομίας.

Δυστυχώς, καθημερινά οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν όλες αυτές τις προβλέψεις και το κόστος το πληρώνουν οι αμπελοκαλλιεργητές, οι οινοποιητικές επιχειρήσεις και η Εθνική Οικονομία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της για τις προοπτικές της γεωργίας και τον απολογισμό των τάσεων που θα χαρακτηρίσουν τον ευρωπαϊκό τομέα οίνου η Ευρωπαϊκή επιτροπή κάνει λόγο για μείωση της παραγωγής.

Επιπλέον, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοϊνικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ),  εδώ και καιρό ζητούν την κατάργηση του φόρου, με τη ΚΕΟΣΟΕ σε πρόσφατη ανάρτηση της στην ιστοσελίδα της να αναφέρει:

«Οι επιπτώσεις της επιβολής του Ε.Φ.Κ. στο κρασί είναι γνωστές και αφορούν τόσο την αύξηση της παραοικονομίας στον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, όσο και την αρνητική πορεία των συνολικών δημοσίων εσόδων μετά την εφαρμογή του φόρου» και τονίζουν ότι η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί και η μείωση του Ε.Φ.Κ. των γλυκών κρασιών, είναι η αναγκαία συνθήκη ΟΧΙ μόνο για την ανάπτυξη της αμπελοοινικής αγοράς, αλλά και την ανάσχεση της συρρίκνωσης της.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εγκαίρως και με παρεμβάσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής έχει επισημάνει τις καταστροφικές συνέπειες για τους αμπελοκαλλιεργητές και τις οινοποιητικές επιχειρήσεις από την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Μπροστά σε αυτές τις καταστροφικές εξελίξεις και ύστερα από την πλήρη αποτυχία του μέτρου, η κυβέρνηση έχει πολλές φορές ανακοινώσει ότι θα καταργήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, χωρίς να το έχει πράξει μέχρι σήμερα.

Επειδή αναπάντητη παραμένει η υπ’αριθμ 7783/02-08-17 ερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί.

επειδή η Κυβερνητική κοροϊδία με την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί συνεχίζεται και

επειδή για τις οργανώσεις του κλάδου και για όλους όσους γνωρίζουν πώς λειτουργεί ο κλάδος της Οινοποιίας, είναι σαφές ότι ο φόρος πρέπει να καταργηθεί.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεται η κυβέρνηση και με ποιο χρονοδιάγραμμα  να καταργήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, όπως έχει δεσμευθεί μετά την αποτυχία του μέτρου;”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook