Η ζωή και το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο άνθρωπος και ο ηγέτης, η πολυσύνθετη προσωπικότητα του και η ταραχώδης προσωπική ζωή του, αποτυπώνονταιι για πρώτη φορά με τόσο ολοκληρωμένο τρόπο, σε μία δίτομη βιογραφία.

Είναι δύσκολο να βάλεις σε «συγγραφικά καλούπια» τον Ελευθέριο Βενιζέλο και να γράψεις για τη ζωή και το έργο του.

Μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία για τον μεγάλο αυτό Έλληνα, αλλά  πάντα είναι λίγα για να περιγράψουν την πολυδιάστατη προσωπικότητα του, το ήθος και την πολιτική του διορατικότητα.

Ο Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής), γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά επιχειρεί φωτίσει ακόμα περισσότερο, τον άνδρα-πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο, μέσα από ένα μεγάλο δίτομο έργο με εικοσιπέντε κεφάλαια.

Παρακολουθεί με ένα ιδιαίτερο αφηγηματικό τρόπο την πορεία του, από τη γέννησή του στη Κρήτη (1864) μέχρι και τον θάνατό του στο Παρίσι (1936), την πολυτάραχη διαδρομή της ζωής του πολιτικού που επηρέασε καθοριστικά τον ελληνικό 20ό αιώνα και έδωσε υπόσταση στο ανορθωτικό όραμα του νέου ελληνισμού, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του σε σημαντικές διεθνείς εξελίξεις και έθεσε τις βάσεις για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Έργο αναφοράς, καρπός συνθετικής εργασίας, έπειτα από συστηματική έρευνα και μελέτη σε βάθος της σχετικής βιβλιογραφίας. Μια ζωή συναρπαστική, ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα.

Στις 1.160 σελίδες του βιβλίου, τα μεγάλα γεγονότα της ελληνικής σκηνής διαπλέκονται με τα διεθνή, τον ιδιωτικό βίο, τις προσωπικές στιγμές του ηγέτη, τις ιδεολογικές του ανησυχίες, τα πνευματικά του ενδιαφέροντα. Το φαινόμενο «Βενιζέλος» φωτίζεται ολόπλευρα, ανεξερεύνητες έως τώρα πτυχές του έρχονται στο προσκήνιο, σε ένα έργο απολαυστικό για τον αναγνώστη και πλούσιο για τον ερευνητή.

Μέσα από τη γλαφυρή αφήγηση, ο αναγνώστης μεταφέρεται στην Κρήτη του τέλους του 19ου αιώνα, στις Επαναστάσεις του 1897 και του Θερίσου, στην Αθήνα των αρχών του 20ού αιώνα, στα πεδία των μαχών των Βαλκανικών Πολέμων, του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της Μικρασιατικής Εκστρατείας και στις διασκέψεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, παρακολουθώντας τις διπλωματικές επιτυχίες του Βενιζέλου. Παράλληλα, γνωρίζει το εκσυγχρονιστικό του έργο σε όλους τους τομείς (κράτος δικαίου, θεσμοί, οικονομία, κοινωνική πολιτική, υγεία, εκπαίδευση, γράμματα και τέχνες, πολεοδομία κ.ά), ενώ του αποκαλύπτονται ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα και οι ορίζοντες της σκέψης του μεγάλου πολιτικού.

Οι τόμοι συμπληρώνονται με πλούσιο και εν πολλοίς άγνωστο εικονογραφικό υλικό (φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, σκίτσα, λαϊκές εικόνες), από το Αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Την έκδοση, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2017 από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τον εκδοτικό οίκο «βιβλιοπωλείον της Εστίας», επιμελήθηκαν οι Γιώργος Κουκουράκης και Στρατής Μπουρνάζος, ενώ ο σχεδιασμός είναι του Νίκου Κοσμαδάκη.

Πίνακας-προσωπογραφία του Ελ. Βενιζέλου (πηγή: SOOC)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook