Πολλές επίσημες παρουσίες από όλους τους χώρους

«Η λογική δεν κάνει ήρωες…», είναι η φράση που συνόδευε και που χρησιμοποιούσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Και ήταν όλοι εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη του, έξι χρόνια μετά τον θάνατό του.

Με αφορμή την συμπλήρωση των έξι χρόνων χωρίς τον Γιάννη Κεφαλογιάννη διοργανώθηκε απόψε, στο Μέγαρο Μουσικής, εκδήλωση στη μνήμη του με ομιλητές τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και πρώην πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» Φώφη Γεννηματά και τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιο Δημόπουλο.

Το παρών έδωσαν οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμένος και Ιωάννης Γρίβας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, οι αντιπρόεδροι της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, η κόρη του εκλιπόντος βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, πλήθος νυν και τέως βουλευτών, o πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης και η σύζυγός του Μαριάννα, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφία Σταϊκου και άλλες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής.

Σαμαράς, Μητσοτάκης, Καραμανλής, Μεϊμαράκης και στο βάθος… Πλακιωτάκης. Ολοι διατελέσαντες πρόεδροι της ΝΔ.

Στην ομιλία του ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του Γιάννη Κεφαλογιάννη τον οποίον χαρακτήρισε «γνήσιο τέκνο της Κρητικής Γης» που « συνδύασε, με συνέπεια, την πολιτική και την επιστημονική του σταδιοδρομία. Τον απορρόφησε η πολιτική, ως πραγματική αποστολή, ενώ η ιατρική επιστήμη ήταν γι’ αυτόν μέσο προσφοράς στον Άνθρωπο».

Για τον πολιτικό Γιάννη Κεφαλογιάννη ο ΠτΔ σημείωσε ότι «πρωτοεξελέγη βουλευτής του Νομού Ρεθύμνης -και ως το τέλος του πολιτικού βίου εκλεγόταν εκεί βουλευτής- με την ΕΡΕ το 1958, και επανεξελέγη στις εκλογές του 1961 και 1963. Μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το 1974 ως και το 2004. Άσκησε υπουργικά καθήκοντα, σε διάφορα υπουργεία, στις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή, Γεωργίου Ράλλη, Τζανή Τζαννετάκη, Ξενοφώντα Ζολώτα και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε στα στοιχεία του χαρακτήρα του Γιάννη Κεφαλογιάννη που ήταν «ήταν η παροιμιώδης πολιτική του συνέπεια και το «δέσιμό» του με τον τόπο του: Την Κρήτη, τον Νομό Ρεθύμνης και ιδίως την γενέτειρά του, τα Ανώγεια» καθώς και «η στάση ζωής που υιοθέτησε έναντι του πολίτη».

« Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης διέθετε το πολιτικό θάρρος που αναλογεί στον πραγματικό πολιτικό. Ένα θάρρος που συνίσταται στην υπεράσπιση των θέσεών του, δίχως υπολογισμό του λεγόμενου «πολιτικού κόστους» και δίχως υποταγή στις κάθε είδους σειρήνες του λαϊκισμού. Υπήρξε πάντα οπαδός, και μάλιστα στην πράξη, της συναίνεσης στα μεγάλα και τα σημαντικά, ιδίως δε στα Εθνικά μας Θέματα» είπε τελειώνοντας ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Βαρδής και Μαριάννα Βαρδινογιάννη μαζί με την κυρία Σαμαρά, στις πρώτες θέσεις.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μέσω χαιρετισμού που απεύθυνε λόγω του ότι βρίσκεται στο εξωτερικό, έκανε λόγο για τη συνέπεια στις απόψεις και την πολιτική διαδρομή του Γιάννη Κεφαλογιάννη σε κρίσιμες περιόδους για τη χώρα καθώς και την στάση ευθύνης που υπέδειξε απέναντι στη χώρα και τους εκλογείς του ενώ σημείωσε ότι συνδύασε «την συλλογική ένταξη και την προσωπική ευθύνη».

Ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, με τη σειρά του μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι «σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε πολιτικό πολιτισμό όχι αυτόν που ζούμε σήμερα αλλά αυτόν που ζήσαμε παλαιότερες περιόδους της εποχής του Γιάννη Κεφαλογιάννη» και συνέχισε λέγοντας «είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε διάλογο ο οποίος είναι αναγκαίος για τον πολιτικό μας πολιτισμό και αν ακολουθήσουμε αυτή την πρακτική που είναι απαραίτητη, σήμερα, για τη χώρα μας».

Οι τρεις κόρες του πρώην υπουργού της ΝΔ.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης ξεκίνησε το λόγο του με μια μαντινάδα:« «Καλή παρέα και ψυχή ο άνδρας πρέπει να χει να προσπερνά λεβέντικα ο,τι και να του λάχει» και περιέγραψε τον Γιάννη Κεγαλογιάννη ως «άνθρωπο, γιατρό, αντισυμβατικό πολιτικό. Τίμιο, φιλότιμο , πατριώτη με συμμετοχή και πλούσια δράση στην εθνική αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα στη συνέχεια, με αποτέλεσμα την παραπομπή του στο στρατοδικείο. Έναν ακέραιο χαρακτήρα με περισσή λεβεντιά και δημοκρατική ευαισθησία».

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη εκείνο που έκανε ξεχωριστό τον Γιάννη Κεφαλογιάννη «ήταν να μάχεται, να παίρνει θέση, να είναι παθιασμένος γι’ αυτό που πιστεύει, πάντα όμως με αίσθημα ευθύνης, αίσθηση του μέτρου, ειλικρινή διάθεση και αφοσίωση στην αποστολή του. Ήταν ασυμβίβαστος γι’ αυτό και εκκινείτο πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα, μη υπολογίζοντας το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Με αταλάντευτη προσήλωση στο κοινό καλό ήθελε να είναι και ήταν αληθινός και δίκαιος» ενώ σημείωσε ότι ήταν «φτιαγμένος από εκείνη τη στόφα παλιάς κοπής των πολιτικών μιας άλλης γενιάς, υπήρξε γενναίος, εγκάρδιος και ευθύς άνθρωπος, αυστηρός πρωτίστως με τον εαυτό του».

Μιλώντας για την πολιτική του συμπεριφορά, ο πρ. πρόεδρος της ΝΔ συμπλήρωσε ότι «αν ήταν μαζί μας σήμερα» ο Γιάννης Κεφαλογιάννης «θα έλεγε ότι η πολιτική δεν γίνεται μόνο μέσω των social media, με Twitter, Facebook και selfie, αλλά με προσωπική επαφή. Να πας στο καφενείο να αισθανθούν οι άνθρωποι ότι είσαι κοντά τους και στον πόνο τους και στη χαρά τους, ότι είσαι δικός τους και όχι απλά ότι διεκπεραιώνεις το πρόβλημά τους. Και ο Γιάννης αυτό το είχε καταφέρει και ήταν η μεγάλη επιτυχία του. Το χαιρόταν, ήταν η ζωή του. Γιατί ήταν πολιτικός και όχι πολιτικάντης, ώστε να ενδιαφέρεται μόνο για την εικόνα του».

 Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις σεβασμού του πατέρα της, κ. Γεννηματά με τον κ. Κεφαλογιάννη.

Η επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» Φώφη Γεννηματά δήλωσε « με την πολιτική παράδοση του Γιάννη Κεφαλογιάννη μας χώριζαν και μας χωρίζουν πολλά. Όμως πίσω από τα ιδεολογικά πρόσημα υπάρχουν οι άνθρωποι. Και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν πιστός στις αρχές και τις αξίες. Τίμησε και τιμήθηκε ως γνήσιος πολιτικός άνδρας για πάνω από μισό αιώνα». Μιλώντας για τον αείμνηστο πατέρα της Γιώργο Γεννηματά σημείωσε ότι «ο Κεφαλογιάννης και ο Γεννηματάς δεν υπήρξαν συνοδοιπόροι. Βρέθηκαν μαζί στην κυβέρνηση Ζολώτα. Διαφωνούσαν στα περισσότερα αλλά με γνήσιο κοινοβουλευτικό πολιτισμό συνεργάστηκαν για το συμφέρον του τόπου», ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Γεννηματά στην «ανάγκη εθνικής συνεννόησης».

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αντώνης Σαμαράς και Ολγα Κεφαλογιάννη. Οι δύο άνδρες είχαν ένα σύντομο πηγαδάκι.

 Ο κ. Μεϊμαράκης εκ των βασικών ομιλητών, ο οποίος μίλησε συγκινημένος για τον εκλιπόντα και για τα όσα είχε την τύχη να ζήσει δίπλα του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, με την Ολγα Κεφαλογιάννη.

 Ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς.

 Ο σκηνοθέτης κ. Σμαραγδής.

 Η οικογένεια Βαρδινογιάννη με τον κ. Παυλόπουλο.

 Με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

 

Οι ομιλητές της εκδήλωσης με την σύζυγο και την κόρη του πρώην υπουργού.

Η φράση που συνόδευε τον Γιάννη Κεφαλογιάννη

Καθημερινή

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook