Σύσκεψη στο Υπουργείο Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, παρουσία της Υπουργού, Κα Έλενα Κουντουρά και των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης, της Ρόδου, καθώς και εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουρισμού για «καυτά» ζητήματα που αφορούν στην απασχόληση στον χώρο Επισιτισμού-Τουρισμού.

Το θέμα, που κυριάρχησε στην σύσκεψη ήταν τα προγράμματα κατάρτισης και μετεκπαίδευσης εργαζομένων και πρόσκαιρα ανέργων εμπειροτεχνών στον τουριστικό τομέα, με την Υπουργό να δεσμεύεται ότι θα ανοίξουν Σχολές Μετεκπαίδευσης σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και μάλιστα κατά την χειμερινή περίοδο (μετά τον Νοέμβριο). Παράλληλα, η Κα Κουντουρά πείστηκε ότι η Κρήτη και η Ρόδος αποτελούν την ναυαρχίδα του Τουρισμού, με αποτέλεσμα να αποδειχτεί την πρόταση των Εργατικών Κέντρων για άνοιγμα δύο Σχολών Μετεκπαίδευσης στην Περιφέρεια της Κρήτης. Το σημαντικό είναι ότι η εν λόγω συμφωνία συζητήθηκε  και επικυρώθηκε από σχετική τοποθέτηση της Υπουργού στην Βουλή, χθες το απόγευμα, αμέσως μετά την σύσκεψη και την συμφωνία που επετεύχθη.

Επίσης συζητήθηκε και το σοβαρό ζήτημα της Μαθητείας, το οποίο  απασχολεί το Συνδικαλιστικό Κίνημα (το Εργατικό Κέντρο Ν. Χανίων το έχει θίξει επανειλημμένως). Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα πρέπει να τονίζεται  ότι στην «εισαγόμενη» μαθητεία θα πρέπει να δηλώνονται πιστοποιημένες  σχολές, όπου θα αποφοιτούν οι μαθητές.

Παράλληλα, η Κα Κουντουρά, αναφορικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, τόνισε ότι θα υπάρξει συντονισμένο σχέδιο  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ώστε  η μεγαλόνησος να αποτελεί  τουριστικό προορισμό για τους τουρίστες μόνο καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Αναφορικά με το σύστημα all  inclusive, που εφαρμόζεται στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και οδηγεί σε μαρασμό τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, η Κα Κουντουρά επεσήμανε ότι η πολιτική του Υπουργείου Τουρισμού σε συνεργασία με τους Tour Operations της χώρας θα στοχεύει στον περιορισμό των ξενοδοχειακών μονάδων που εφαρμόζουν το σύστημα  «all inclusive».

Τέλος για τα Εργασιακά ζητήματα, τις συλλογικές συμβάσεις και την «μαύρη εργασία» η Υπουργός Τουρισμού δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει παρέμβαση του Υπουργείου της στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ παράλληλα η Κα Κουντουρά καταδίκασε την ενέργεια των Ξενοδόχων του Νομού Ηρακλείου να καταργήσει τον Σύνδεσμο του, ώστε να αποφύγουν να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις με τους ξενοδοχοϋπάλληλους.

Στην σύσκεψη, που έγινε παρουσία της Υπουργού Έλενας Κουντουρά, παρευρέθηκαν η Γενική Γραμματέας Τουρισμού κα Ευρυδίκη Κουρνέτα, υπεύθυνη για τα θέματα τουριστικής εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γιάννης Μανωλικάκης,  ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Σάββας Χατζησάββας, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ  Γιώργος Χότζογλου και ο Αντιπρόεδρος της  ΠΟΕΕ-ΥΤΕ Νίκος Κοκολάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook