Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του.

Σε επίπεδο κορυφής μεταφέρεται σήμερα το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στις 4 μετά το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. 

Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Από την Αθήνα αυτή η στάση κρίνεται ως θετική, παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι μένει να φανεί και στην πράξη και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και, όπως έχουν προαναγγείλει κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να την εκφράσει και κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Πριν από τη συνάντηση, που έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 ώρα Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει σε πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ, με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean» («Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο»), στις 13:30 ώρα Ελλάδος.

Αύριο Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook