Η απόφαση έχει ληφθεί και απομένουν οι διαδικασίες για την έγκριση των πιστώσεων για το ρυμουλκό

Οκτώ μήνες συμπληρώνονται από τα τέλη Μαΐου του 2017, όταν οδηγήθηκε στον όρμο της Σούδας το φορτηγό πλοίο “Mekong Spirit” σημαίας Μάλτας, το οποίο είχε «πιαστεί» απο τις λιμενικές αρχές Κω-Ρόδου, έχοντας αποπλεύσει από λιμάνι της Τουρκίας μεταφέροντας εκρηκτικές ύλες με προορισμό το Σουδάν, κατά παράβαση αποφάσεων ΟΗΕ και Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν σε περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στο Σουδάν.

Και ενώ είναι σε εκκρεμότητα η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, το πλοίο που είναι γεμάτο με εκρηκτικά – μια πραγματική πλωτή βόμβα τεράστιας ισχύος – παραμένει όλους αυτούς τους μήνες δεμένο σε περιοχή του Ναυστάθμου στην ακτή του Ακρωτηρίου, απέναντι από το λιμάνι της Σούδας.

Με αφορμή το θέμα του πλοίου με τα εκρηκτικά στο Ηράκλειο, τα οποία άμεσα απομακρύνθηκαν από το λιμάνι, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και για το πλοίο στην Σούδα και δόθηκαν οι δεσμεύσεις από την ηγεσία του Υπ.Ναυτιλίας πως το «Mekong Spirit” θα φύγει.

Επιπλέον και σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, πριν από λίγες ημέρες, ειδικοί επιθεώρησαν το πλοίο στην Σούδα και έκπληκτοι διαπίστωσαν πως επι τόσους μήνες παραμένουν μαζί εκρηκτικά με πυροκροτητές!

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχόλιό τους ήταν πως «κακώς δεν έχουν εκραγεί»!.

Ήδη και μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων το οποίο έθεσε επιτακτικά το θέμα στον Γενικό Γραμματέα Λιμένων Χρ. Λαμπρίδη στην διάρκεια σύσκεψης στα Χανιά την προηγούμενη εβδομάδα, κίνησε τις σχετικές διαδικασίες έτσι ώστε να δοθούν τα αναγκαία χρήματα για την απομάκρυνση του πλοίου.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει με την συνεργασία των Λιμενικών αρχών, και – εάν χρειαστεί – με χρηματοδότηση και από το Λιμενικό Ταμείο προκειμένου να ρυμουλκηθεί το “Mekong Spirit” μαζί με τα εκρηκτικά σε ασφαλή περιοχή.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα γίνει η επιχείρηση και που θα πάει το πλοίο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα ημερών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook