Κάποτε ένας σεισμός  αποτελούσε είδηση μόνο όταν γινόταν έντονα αισθητός. Και τότε ακολουθούσαν τα τηλέφωνα στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με αγωνία μέχρι να πιάσεις γραμμή, να απαντήσει ο υπεύθυνος βάρδιας και να σου πει το μέγεθος και το επίκεντρο.

Και όλα αυτά, αρκετά λεπτά μετά τον σεισμό.

Σήμερα η τεχνολογία έχει κάνει δυνατή την σχεδόν ζωντανή (μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα) μετάδοση των στοιχείων μιας σεισμικής δόνησης.

Και αυτή η δυνατότητα οδήγησε και στις σημερινές υπερβολές του διαδικτύου, με την Κρήτη να «ταρακουνιέται» κάθε λίγο και λιγάκι από σεισμούς  που δεν τους αντιλαμβάνονται ούτε τα…..ψάρια που συνήθως είναι πάνω από το επίκεντρο.

Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ιδού πως χαρακτηρίζονται οι σεισμοί βάση των βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

0,0 – 1,9 :  ΜΙΚΡΟΣΕΙΣΜΟΣ
2,0 – 2,9 :  ΑΣΗΜΑΝΤΟΣ
3,0 – 3,9 :  ΠΟΛΥ ΑΣΘΕΝΗΣ  (Αισθητός κοντά στο επίκεντρο, χωρίς ζημιές)
4,0 – 4,9 : ΑΣΘΕΝΗΣ (Αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε τοπικό επίπεδο, με ελαφρές συνήθως ζημιές στο εσωτερικό των κτιρίων κοντά στο επίκεντρο, χωρίς θύματα. Απίθανο να υπάρξουν έστω και μέτριες ζημιές)
5,0 – 5,9 :  ΜΕΤΡΙΟΣ (Αισθητός στο σύνολο του πληθυσμού σε τοπικό επίπεδο. Μέτριες έως σημαντικές ζημιές στα κτίρια ανεπαρκούς σχεδίασης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, πιθανώς και με κάποιες ανθρώπινες απώλειες. Συνήθως καμία έως ελαφρές ζημιές σε όλα τα άλλα κτίρια.)
6,0 – 6,9 :  ΙΣΧΥΡΟΣ (Σοβαρές ζημιές σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, ισχυρές έως βίαιες δονήσεις κοντά στο επίκεντρο. Μέτριες έως σοβαρές ζημιές στα κτίρια ανεπαρκούς σχεδίασης, ελάχιστες ζημιές στα ανθεκτικά και αντισεισμικά κτίρια.)
7,0 – 7,9 :  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ (Μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες, σε ακτίνα άνω των 100 χιλιομέτρων μακριά από το επίκεντρο. Σοβαρές ζημιές ή μερική κατάρρευση αρκετών κτιρίων, ολική κατάρρευση ορισμένων κτιρίων ανεπαρκούς σχεδίασης. Πιθανές ζημιές στα ανθεκτικά και αντισεισμικά κτίρια. Επίσης, αν το επίκεντρο είναι στη θάλασσα, πιθανότητα δημιουργίας τσουνάμι)

Συμπέρασμα: Οι σεισμοί που καταγράφονται και μετατρέπονται σε «είδηση» σε ότι αφορά στην Κρήτη, (ευτυχώς) στην συντριπτική τους πλειοψηφία φτάνουν μέχρι το πολύ τα 4,9 Ρίχτερ, δηλαδή στην κατηγορία των ΑΣΘΕΝΩΝ σεισμικών δονήσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook